Poziv Slovenije k naglemu tobačnemu dogovoru

Slovenija

Šestnajst ministrov članic EU, pristojnih za zdravje, je danes pozvalo k naglemu dogovoru o strožjih pravilih za tobačne izdelke, ki burijo duhove s predlogi za prepoved cigaret z okusom mentola in tankih cigaret ter z omejitvami za elektronske cigarete. Pobudi se je pridružil tudi slovenski minister Tomaž Gantar.

Pismo je sporočilo Evropskemu parlamentu, ki bo v torek v Strasbourgu sprejel svoje stališče o predlogih Evropske komisije. Nato pa se bodo začela pogajanja parlamenta in članic o tobačni direktivi, ki že mesece dviga prah.

Ministri Avstrije, Belgije, Cipra, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Madžarske, Irske, Latvije, Malte, Nizozemske, Španije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije so v pismu evropske poslance pozvali k dogovoru do konca leta.

Šestnajsterica je poziv podkrepila z znano statistiko: vsako leto zaradi kajenja prezgodaj umre 700.000 Evropejcev. Še posebej jih skrbi rast števila otrok in mladih, ki podležejo tobaku. Opozarjajo pa tudi na stroške zdravljenja.

 

Evropska komisija je novo tobačno direktivo, ki naj bi predvsem zmanjšala privlačnost cigaret, predlagala decembra lani v senci korupcijske afere, povezane z lobiranjem tobačne industrije, zaradi katere je moral odstopiti bivši komisar za zdravje John Dalli.

Večja slikovna opozorila in prepoved močnih okusov

Tobačni izdelki morajo imeti videz in okus tobačnih izdelkov, ne kozmetike ali bonbonov - to je bilo glavno sporočilo. Glavni predlogi: obvezna in večja slikovna opozorila na škatlicah ter prepoved močnih okusov, na primer mentola, in tankih cigaret.

Ministri EU, pristojni za zdravje, so s političnim dogovorom, doseženim junija, predloge komisije razvodenili. Na primer, niso podprli prepovedi tankih cigaret, temveč so se dogovorili, naj ti ostanejo, a v manj privlačnih škatlicah.

Potrdili so predlog za prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih tobačnih izdelkov z značilnimi, močnimi aromami, kot so mentol, vanilja, čokolada in jagoda. A v primeru mentola so dovolili možnost zamika uveljavitve prepovedi.

Poleg tega so članice zrahljale predlog komisije, naj obvezna slikovna zdravstvena opozorila na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje skupaj z besedilom pokrivajo 75 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže. Velikost so znižale na 65 odstotkov.

Parlament bo po pričakovanjih sprejel ostrejše stališče, bliže komisijinemu. Kot nakazuje poročilo, ki ga je julija potrdil pristojni odbor, se bodo poslanci zavzeli za slikovna opozorila na najmanj 75 odstotkih vseh strani embalaže.

Prav tako bodo evropski poslanci predvidoma prikimali predlogu za prepoved tankih cigaret. Zavzeli naj bi se za prepoved cigaret z manj kot 7,5 milimetra premera in za prepoved škatlic - "šmink" - z manj kot 20 cigareti.

Elektronski cigaret s statusom medicinskega proizvoda

Poleg tega naj bi se parlament zavzel za to, naj imajo elektronski cigareti status medicinskih proizvodov, kar pomeni strožja zdravstvena merila, a obenem naj bi članice pozval, naj zagotovijo, da e-cigareti ne bodo na voljo le v lekarnah.

Temu odločno nasprotujejo zagovorniki elektronskih cigaret, združeni v kampanji Rešimo e-cigarete. Tak ukrep bi namreč po njihovem mnenju omejil uporabo e-cigaret in povečalo uživanje tobaka, ki pa je nesporno bolj škodljiv.

Slovenija je že vseskozi med zagovornicami stroge tobačne zakonodaje. "Tobačna industrija ne more nikoli zaposliti toliko ljudi, kot jih tobak lahko ubije," je junija poudaril Gantar.

Komisija želi, da bi nova tobačna zakonodaja začela veljati v letu 2015 ali 2016. Tako junijski dogovor članic kot torkovo stališče parlamenta sta sicer šele izhodišči za pogajanja, v katerih se bodo pritiski tobačne industrije nadaljevali.

Sporne preproste in enotne embalaže med predlogi ni, lahko pa se članica pod določenimi pogoji sama odloči za tak ukrep. Takšna pravila sicer za zdaj veljajo samo v Avstraliji.