POZIV SDS: Volivci naj ne glasujejo predčasno

Slovenija

Predsednik SDS Janez Janša poziva volivce, naj razen v izrecnih primerih, ko se glasovanja "nikakor ni možno udeležiti v nedeljo", ne glasujejo predčasno, ampak naj svoj glas na evropskih volitvah in referendumih oddajo v nedeljo. Razlog za tak poziv je po njegovem mnenju vprašljivo varovanje glasovnic, oddanih na predčasnem glasovanju, je dejal.

SDS je na seji sveta pred evropskimi volitvami sprejela resolucijo, s katero je predlagala, da se dosledno izvaja volilna zakonodaja, vrnejo ukinjena volišča in zagotovi sprotno štetje glasovnic, oddanih na predčasnem glasovanju, Državna volilna komisija (DVK) pa je ta predlog zavrnila, je na današnji novinarski konferenci spomnil Janša.

Danes je prvi dan predčasnega glasovanja na evropskih volitvah in posvetovalnih referendumih, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Zato je varovanje teh glasovnic po Janševem mnenju vprašljivo. Zakon o volitvah v DZ ne prepoveduje sprotnega štetja glasov oz. tega ne določa, po logiki bi morali glasovnice prešteti vsak dan po koncu glasovanja in o tem narediti zapisnik, meni.

"Še bolj vprašljivo" pa se mu zdi, da je v nekaterih slovenskih krajih na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. Zakon o volitvah v DZ namreč v 69. členu določa, da se predčasno glasovanje opravi na posebnem volišču na območju okrajne volilne komisije. "To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še v nekaterih drugih mestih v Sloveniji, je nezakonito," meni. Dodal je, da so tudi na to opozorili DVK, a ta "s preglasovanjem zavrača logične predloge, ki bi zgolj povečale zaupanje v transparentnost in poštenost volitev".

SDS bo vztrajala pri spoštovanju zakona o volitvah v DZ in pri zagotovitvi transparentnosti predčasnega glasovanja in te pomisleke predstavila tudi mednarodni delegaciji, ki spremlja volitve, je napovedal. Dodal je, da v SDS ne postavljajo pod vprašaj legitimnosti volitev, temveč zadosten nadzor na predčasnih volitvah.

Ob teh pozivih pa je danes kandidatka SDS za evropske volitve Zala Tomašič pred ljubljanskim voliščem volivcem, ki so prišli glasovat predčasno, delila letake stranke in pozivala, naj glasujejo zanjo, zaradi česar je po njenih navedbah posredovala tudi policija.

"Tukaj ne vidim nobene kontradiktornosti, vidim pa je veliko v tem, da je okrajna volilna komisija zdaj reagirala na delitev volilnega materiala na pločniku, kljub temu, da ni volilnega molka (...), se je pa to dopuščalo vsem ostalim doslej," je komentiral Janša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .06. 2024 ob  09: 03
-4
Gnida komunistična že ve kako se prireja volitve in krade glasove.
kokodek |  05 .06. 2024 ob  07: 08
12
vsi na volitve in NE za SDS!!!!!!
Šperjo |  05 .06. 2024 ob  00: 31
11
ma ta sekta prekaša samo sebe ......:) :) :)
joe jaxson |  04 .06. 2024 ob  22: 29
? ? ?