Poziv k pomilostitvi Edwarda Snowdna

Ameriški časopis New York Times in britanski časopis Guardian sta na svojih spletnih straneh pozvala ameriško administracijo k pomilostitvi nekdanjega pogodbenega analitika ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna ter naj mu omogoči dostojanstveno vrnitev v domovino.

Snowden je poleti lani pobegnil iz ZDA s kopico skrivnosti NSA in drugih obveščevalnih agencij, ki jih je posredoval izbranim medijem, na čelu z Guardianom in New York Timesom. Zatekel se je v Rusijo, kjer je dobil zatočišče za leto dni. Azil so mu ponujali tudi v Latinski Ameriki, vendar pa zaradi ZDA in evropskih držav, ki jim pomagajo, tja ne more odpotovati.

Z idejo o neke vrste dogovoru za Snowdnovo varno vrnitev v ZDA je ob koncu lanskega leta prvi prišel na dan visoki uradnik NSA Rick Ledget, ki je izrazil zaskrbljenost nad tem, kaj vse lahko Snowden še objavi. Zaradi tega je menil, da bi mu lahko v zameno za vrnitev odnesenih informacij ponudili varno vrnitev brez zapora. Vrh administracije predsednika Baracka Obame je to idejo nemudoma zatrl v kali.

Poziva nista usklajena

New York Times in Guardian trdita, da poziva o pomilostitvi Snowdna nista uskladila, ampak je skoraj istočasna objava prišla povsem naključno. Oboji so namreč razmislili in ob upoštevanju dejstva, da je eno od ameriških sodišč program zbiranja in kopičenja milijonov podatkov o telefonskih pogovorih Američanov razglasilo za neustavnega, prišli do sklepa, da si Snowden zasluži boljšo usodo.

Obama je prav tako dobil priporočila o reformah delovanja obveščevalnih agencij, na Belo hišo pa pritiskajo tudi velika tehnološka in komunikacijska podjetja. Časopisa menita, da je Snowdnu potrebno izreči priznanje, ne pa ga poslati v zapor. Čeprav je obtožen vohunstva, mu smrtna kazen ne grozi. Tako je vsaj obljubljalo pravosodno ministrstvo ZDA v zahtevah Hongkongu in Rusiji po izročitvi.

Kazen naj bo, a mila

New York Times piše, da so Snowdnove informacije ogromnega pomena in si ne zasluži pregona vlade, katere nezakonite dejavnosti je razkril. Ameriški časopis ne poziva k popolni amnestiji, ampak predlaga dogovor o nizki kazni, Guardian pa je šel dlje in predlaga popolno amnestijo.

Britanski časopis izraža upanje, da bolj mirne glave v administraciji že delajo na strategiji, ki bo Snowdnu omogočila vrnitev domov z dostojanstvom, ki si ga zasluži. "Upamo, da bo predsednik uporabil svoja pooblastila in s človeškim postopkom do Snowdna postavil svetel primer za vrednost vseh žvižgačev in svobode govora," piše Guardian.