POZITIVNA NOVICA: To zdravilo skrajša čas okrevanja bolnikov s covidom-19

Svet

Zdravilo proti virusom podjetja Gilead Sciences remdesivir pomaga odpraviti simptome pri bolnikih s covidom-19, ki zdravilo dobijo dovolj zgodaj. Pacienti, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so imeli za 31 odstotkov krajši čas okrevanja kot pacienti, ki so prejeli placebo, je sporočil ameriški inštitut za nalezljive bolezni.

Bolniki, ki so jih zdravili z remdesivirjem, so v povprečju okrevali po 11 dneh, ostali pa po 15 dneh. Okrevanje pomeni, da so zapustili bolnišnico oziroma so se vrnili k normalnim aktivnostim. Poskus je zajel 1063 pacientov v ZDA, Evropi in Aziji in je doslej največji s tem zdravilom.

Novica podjetja je v sredo pomagala k rasti borznih indeksov Wall Streeta kljub slabemu poročilu ministrstva za trgovino ZDA o gospodarski rasti v prvem četrtletju letos. Omenjeno zdravilo je v zadnjih tednih že večkrat premikalo borzne indekse tako navzgor kot tudi navzdol. Delnice Gileada so se po objavi novice v sredo podražile za devet odstotkov.

Remdesivir vzbuja veliko pozornosti, saj zdravila za covid-19 še ni na trgu, prav tako ne cepiva. Zdravniki so zato pripravljeni preizkusiti različna sredstva. Zdravilo, ki so ga sprva razvijali za zdravljenje ebole, sicer še nima dovoljenja za širšo uporabo.

Na poročilo Gileada se je pozitivno odzval tudi direktor ameriškega inštituta za zdravje Anthony Fauci, ki je član delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu. Fauci je dejal, da so mu povedali, da podatki kažejo nedvomno pozitivni učinek glede skrajšanja časa, ki je potreben za okrevanje.

Nasprotujoči dokazi kitajske študije

Obstaja pa tudi druga študija med več kot 200 bolniki s covidom-19 v kitajskem Wuhanu, kjer se je koronavirus pojavil lani decembra. Študija kitajskih zdravnikov v Wuhanu je zajela 237 pacientov, pri čemer je polovica dobila remdesivir. "Naša študija je na žalost ugotovila, da je remdesivir sicer varen in ga bolniki dobro prenašajo, vendar ni prinesel bistvenih ugodnosti v primerjavi s placebom. To ni izid, na katerega smo upali," je po poročanju tiskovne agencije AFP dejal Bin Cao iz zdravstvene univerze Capital na Kitajskem.

Stopnja smrtnosti je bila 14-odstotna pri obeh skupinah pacientov. Avtorji kitajske študije so dodali, da je bila študija predčasno zaustavljena, ko se je število bolnikov s covidom-19 v Wuhanu precej zmanjšalo. Avtorji sicer pozivajo k nadaljevanju študij zdravila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija