POŽAR V PARIŠKI KATEDRALI NOTRE DAME JE POGAŠEN: Uspelo jim je rešiti vsa pomembnejša dela (FOTO, VIDEO)

Kronika

Požar v znameniti katedrali Notre Dame v Parizu je pogašen, so danes sporočili tamkajšnji gasilci. Navedli so še, da so bili v požaru lažje poškodovani en gasilec in dva policista, poročajo tuje tiskovne agencije. "Uspelo nam je popolnoma pogasiti požar," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik pariških gasilcev Gabriel Plus. Dodal je, da bodo gasilci danes še ostali na pogorišču. Gasilci so tudi sporočili, da so po deveturnem boju z ognjenimi zublji uspeli ohraniti konstrukcijo katedrale in rešiti najpomembnejša umetniška dela. Pri gašenju je sodelovalo okoli 400 gasilcev.

Notranjost uničene katedrale

Iz znamenite pariške katedrale Notre Dame, ki jo je v ponedeljek pozno popoldne zajel požar, so pred ognjem rešili večino umetnin in relikvij, je danes povedal francoski minister za kulturo Franck Riester. Na varnem sta med drugim za katoličane pomembni trnjeva krona in tunika svetega Alojzija.

Uspešno so rešili tudi 16 bakrenih kipov, ki so obkrožali stolpič, ki se je v požaru porušil. Kipe 12 apostolov in štirih evangelistov so zaradi obnovitvenih del odstranili pred nekaj dnevi.

Sicer pa po poročanju francoskega časnika Le Figaro iz katedrale niso uspeli odnesti več metrov velikih slik. V cerkvi je bilo 13 dragocenih slik, ki so jih katedrali darovali med letoma 1630 in 1707, vsako leto po eno, razen v letih 1683 in 1694. Na začetku jih je bilo sicer 76. 

Negotova je tudi usoda znamenitih vitražev, saj bi ogenj lahko poškodoval steklo v rozetah katedrale. Tri rozete, ki ponazarjajo cvetje v raju, so bile izdelane v 13. stoletju, kasneje pa so jih večkrat obnovili. Znano ni niti, kaj se je zgodilo z orglami v notredamski katedrali, še navaja Le Figaro.

V požaru, ki je izbruhnil v ponedeljek pozno popoldan, sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. Včeraj okoli 23.00 so gasilci ocenili, da je struktura zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena, davi okoli 3.00 pa so sporočili, da ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik obnovili. Že danes naj bi tako po vsej Franciji steklo zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  16 .04. 2019 ob  08: 25
Ta tragedija kaže na nesposobnost francoskega vodstva, na to, kako so pripravljeni na zagotavljanje varnosti,... ta evropa je samo en velik bla,bla,bla..pravila znajo postavljati, oni sami pa niso sposobni držati niti najmanjših varnostnih ukrepov...