POŽAR PRI PETRINJAH POPOLNOMA POGAŠEN: Na terenu ni več gasilcev, policisti preverjajo tudi možnost požiga (FOTO)

Kronika

Včeraj dopoldne je gozd ob vasi Petrinje nad Kraškim robom zajel obsežen požar. Kar 150 gasilcev se je včeraj borilo z njim, gašenje je še dodatno oteževala burja, ponoči pa je na terenu ostalo 80 gasilcev. Danes je gasilcem požar uspelo popolnoma pogasiti, tako da na terenu ni nobenega gasilca več. Cesta Kastelec–Črni Kal je ponovno odprta za promet. 

V požaru je pogorelo približno 35 hektarjev gozda, grmičevja in travnatih površin. Gasilo ga je med 150 in 160 gasilcev, na pomoč so poklicali tudi vojaška helikopterja, a včeraj zaradi burje nista mogla gasiti.

Gasilci so požar včeraj pozno popoldne vendarle uspeli omejiti. Na požarišču so gasilci vztrajali vso noč, po besedah vodje operative na Gasilski brigadi Koper Jana Brodarja jih je bilo okoli 80. Kot je dejal, so tudi ponoči gasili, saj so se še vedno pojavljale ponovitve. Danes, okoli 15.30 pa nam je Brodar potrdil, da je požar popolnoma pogašen in na terenu ni več gasilcev. Ti bodo vseeno še hodili nadzirati pogorišče.

Preko noči so požar gasili gasilci GB Koper, ZGRS Sežana in gasilci iz Notranjske gasilske regije, zjutraj so prišli na gašenje gasilci iz Severnoprimorske gasilske regije, je zapisano na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

Hvala gasilcem in vsem ostalim, ki so danes omejili požar in ga še nadzorujejo dalje čez noč!

Posted by Nejc Trušnovec on Wednesday, April 22, 2020

Na srečo se je burja danes polegla in bodo na pomoč lahko prileteli tudi helikopterji, v kolikor bi se za to izkazala potreba. Helikopterjev sicer tudi danes še niso aktivirali.

Cesta Kastelec–Črni Kal je po več urah ponovno odprta za promet, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste. "V kolikor bo šlo po načrtih in bomo sredi dneva zaključili z delom, bo takrat odprta tudi cesta," je še dodal Brodar.

Delavci Elektra Primorske so zaradi požara odklopili dva daljnovoda. Brez električne energije so tako ostali prebivalci Beke, Ocizle, Petrinj, Socerba in Kastelca, pa piše Uprava za zaščito in reševanje.

V Mestni občini Koper znova gori. Regijski center za obveščanje je bil ob 10.30 obveščen, da je zagorelo v naravnem...

Posted by Aleš Bržan on Wednesday, April 22, 2020

Na perečo situacijo zaradi požara je na svojem Facebook profilu včeraj opozoril koprski župan Aleš Bržan. "Gasilci se z ognjenimi zublji borijo v izjemno težkih pogojih, saj je požar na območju iglastega gozda, dodatne težave povzročata suša in močna burja," je zapisal in ponovno opozoril, da velja izrecna prepoved kurjenja v naravnem okolju. Ta velja za celotno območje občine že od 18. marca. "Vsakršen odprt ogenj v naravi v teh razmerah lahko povzroči pravo katastrofo, zato zunaj nikakor ne kurite in ne sežigajte, prepovedana je tudi peka na žaru," polaga na srce vsem občankam in občanom.

Policisti PU Koper so včeraj zvečer opravili ogled kraja obsežnega požara in danes nadaljujejo z zbiranjem obvestil. Kot so sporočili, preverjajo tudi možnost namernega požiga. Da vzrok požara še ni znan in da je možno, da je bil podtaknjen, je potrdil tudi Brodar. "Skrbi nas povečano število požarov v naravi, ki jih beležimo v zadnjem obdobju, sploh ob predpostavki, da velja prepoved kurjenja v naravnem okolju," je še zaključil poveljnik gasilske operative.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija