POD SOCERBOM ŠE VEDNO BOJ Z OGNJEM IN BURJO: Vlada naj bi razmišljala o nabavi dveh letal za gašenje (FOTO, VIDEO)

Kronika

Požar pri Socerbu je še vedno omejen, ne pa pogašen, je povedal Jan Brodar iz koprske gasilske brigade. Iz zraka imajo manj pomoči, kot bi si želeli. Italijanski kanader je spustil vodo samo enkrat, nato je moral iti na jug sosednje države. Rižanski vodovod kljub dodatnim težavam še zmore oskrbovati slovensko Istro z vodo.

Gasilci še vedno poskušajo spraviti pod nadzor dve ključni požarišči, je ob 12. uri povedal vodja operative na Gasilski brigadi Koper Jan Brodar. Po prvih grobih ocenah je požar zajel 100 hektarjev površine, je dodal. Težko dostopno območje na meji med Slovenijo in Italijo je sicer poraščeno predvsem s sredozemskim grmičevjem.

Tako kot ponoči je še vedno na delu približno 130 gasilcev. Pomagajo jim štirje helikopterji, dva slovenska in dva italijanska. Kmalu pričakujejo še slovenski policijski helikopter.

Tudi danes razmeroma močna burja podpihuje ogenj in otežuje delo pilotom helikopterjev. Koordinator zračnih sil Tadej Trojer pričakuje, da bo popoldne nekoliko popustila, zvečer pa se spet ojačala. "Jutri naj bi se obrnila v maestral, kar bo še poslabšalo zadevo, tako da upamo, da bomo danes čim bolj uspešni," je poudaril.

V torek je Uprava RS za zaščito in reševanje aktivirala državni načrt za primer velikega požara. Kot je pojasnil Brodar, lahko zato angažirajo več sil iz celotne države, poleg tega pa stroške intervencije plača država. Trenutno so na delu gasilci iz širše primorske regije, popoldne jih bodo zamenjali gasilci iz Notranjske.

Na italijanski strani jim gre dobro

Na italijanski strani požara so po poročanju Primorskega dnevnika z gašenjem na dobri poti. Krajani Prebenega, ki so noč preživeli v dolinski telovadnici, so se ob 9. uri lahko vrnili v svoje domove.

Ponoči za kratek čas zmanjkal pritok vode

Tudi zaradi požara pri Socerbu je bila oskrba slovenske Istre s pitno vodo v torek še posebej ogrožena. Rižanski vodovod je zato pozval k maksimalnemu varčevanju. Danes so razmere podobne.

Gasilci se danes čim bolj izogibajo črpanju iz hidrantnega omrežja Rižanskega vodovoda in se poskušajo priključiti na Kraški vodovod, je povedal Brodar.

Ponoči se je sicer za kratek čas zmanjšal pritok vode s Krasa v Istro. Počila je več kot 80 let stara litoželezna cev, vendar so delavci hitro vzpostavili obvod, je povedal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman. Iz Kraškega vodovoda tako tudi danes priteka skoraj tretjina vse vode v Rižanskem vodovodu.

Težav z vodooskrbo v Slovenski Istri ni

V torek so sicer v vodarno Rižanskega vodovoda pripeljali največ vode s Planinskega polja do zdaj, kljub temu da so nekaj vojaških cistern za kratek čas preusmerili na požarišče pod Socerbom, je povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved. Pojasnil je, da so hkrati močno povečali količino, ki jo z večjimi tovornjaki prevažajo zasebniki. Na ministrstvu so potrebe pravočasno predvideli in prevozne zmogljivosti so povečali, že preden so preusmerili vojaške cisterne, je zatrdil.

Po Medvedovih besedah se je pokazalo tudi, kako pomembna je bila prisotnost vojaških cistern v bližini, predvsem do trenutka, ko so lahko v skladu z državnim načrtom napotili pod Socerb gasilske tovornjake iz vse Slovenije.

Objavil/a Prostovoljno Gasilsko Društvo Dekani dne Sreda, 10. avgust 2022

Bomo res nabavili dve letali za gašenje?

Vlada naj bi zaradi čedalje pogostejših požarov razmišljala o nakupu dveh letal za gašenje znamke Air Tractor, ki bi lahko bili dobavljivi prihodnje leto, je poročala Radiotelevizija Slovenija. O tem pa morajo pred odločitvijo vlade presoditi strokovnjaki, so še poročali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  10 .08. 2022 ob  19: 14
Za tiste ki verjamete Brodarju si oglejte flighrradar za letalo CL2T.
hribi |  10 .08. 2022 ob  18: 48
Sprašujem se če je ta Jan Brodar normalen ali pa pijan v službi. Italijanski kanderji so včeraj odvrgli morsko vodo vsaj 20X, danes sta letela 2 Kanade ja in poletela vsaj 30 X. Se sedaj leti na vsake 4 min. Dajte temu Brodarju očala in ga odpustite, ker tip laže. Seveda da je point da se nabavi 2. (Dva) letala. Sedaj pa imamo haubice za 700 Mio eur.
SkateBordKite |  10 .08. 2022 ob  16: 15
Nimajo kaj za razmisljat! In naj kupijo Canadair! Ne pa neka jajca ki bo pljuvalo na požar namesto gasilo! In naj se odlocijo cimprej ker dokler pride letalo v nase roke bo to dve leti mimo