POŽAR NA VELIKEM OVČNJAKU NAJ BI BIL DO VEČERA POD NADZOROM, KOMENSKI ŽUPAN: Policisti našli sledi udara strele (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Stanje na velikem požarišču na Krasu, kjer je ogenj divjal od sredine julija, je stabilno, je pa danes zagorelo na italijanski strani v bližini Opatjega sela. Ponoči je izbruhnil nov požar na hribu Veliki Ovčnjak v občini Komen. Gasilci obvladujejo skoraj ves požar, borijo pa se s severno stranjo, ki še ni v celoti pod nadzorom, je v izjavi za medije povedal vodja intervencije Blaž Turk. Po navedbah komenskega župana Erika Modica naj bi bil požar do večera v celoti pod nadzorom.

Okoli 13.30 je zagorelo na državni cesti med Devetaki in Čukiščem, požar se širi po pobočjih Brestovca. Na Vrhu je že viden velik oblak dima, ki se dviga v nebo. Teren je za gasilce zelo zahteven, na kraju so tudi pripadniki civilne zaščite iz Jamelj in gozdna policija. Na pomoč bodo priskočili tudi slovenski gasilci in vojaški helikopter, da bi se ogenj ne razširil v Slovenijo.

Kriminalistična policija je komenskega župana Erika Modica pozno popoldne obvestila, da so našli na začetku pogorišča sledi udara strele, ki je skoraj zagotovo zanetil požar. "Ne glede na to, da aplikacija Skalar, ki beleži udarce strele na najdeni lokaciji, ni zaznala udara strele. Torej očitno v tem primeru na srečo ni bil na delu požigalec," je na svojem Facebook profilu zapisal Modic. Policija bo še naprej izvajala poostren nadzor na terenu.

Pristojne službe obravnavajo vse namige in morebitne dokaze, na terenu pa so tudi policisti v civilu. "Tisti, ki razmišlja o požigu, naj se zaveda, da ga opazujemo," je opozoril. Modic meni, da je najbolj pomembno, da ni ogroženo nobeno naselje, niti zaselek.

Na Krasu je tudi danes poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Povedal je, da so pomislek o naravi požara imeli že prejšnjo nedeljo. "Ko je bil preskok požara za približno kilometer ali pa kilometer pa pol. Tega seveda fizika ne prenese, tako da smo že takrat začeli čudno gledati. Lahko je slučaj, lahko je pa nekaj drugega," je opozoril.

V izjavi za medije je domačine prosil, naj opazujejo, naj gledajo in naj sporočajo, če se jim karkoli zdi sumljivo. "Predvsem lahko pomagajo domačini, ki poznajo teren, ki poznajo sosede in vaščane in vsako sumljivo osebo lahko najavijo na 113," je spodbudil Kraševce.

Dopoldne je bilo na požarišču nekaj predstavnikov Zavoda za gozdove, ki so si ogledali teren. Šestan je napovedal odredbo, da bodo na tem in prejšnjem požarišču pospravili vse, kar so posekali v preteklih dneh, da to ne bo predstavljalo dodatne grožnje. O tem je pohvalil organizacijo poveljniškega mesta in delo ekip na terenu.

Blaž Rogelja iz PGD Komen je dejal, da je požar zajel približno 20 hektarjev mešanega gozda. Predvidevajo, da bo velikost ostala v teh merah, saj je širjenje požara za zdaj relativno majhno. Rogelja je povedal, da je veter sicer neprijeten, ampak jim je naklonjen, saj "tišči požar v samo pogorišče".

Namestnik poveljnika Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana Boris Budal pa je spomnil, da gredo gasilske moči počasi h koncu in upa, da se bodo regenerirali. Opozoril je, da ni težava dobiti veliko število gasilcev iz celotne Slovenije, težava je, da ni dovolj domačih gasilcev in vodij, ki bi lahko vodili vse te intervencije.

Na požarišču, ko bo pod nadzorom, bo treba vztrajati še najmanj tri dni, mogoče še kakšen dan več, je napovedal Budal. Dodal je, da se bojijo, da bi zagorelo še kje drugje, so pa na srečo občine Sežana, Divača in Hrpelje - Kozina dobile malo več dežja.

Gori na Brestovcu Incendio sul Brestovec (VIDEO DČ) https://www.primorski.eu/goriska/gori-na-brestovcu-video-LB1164296

Objavil/a PrimorskiD dne Sreda, 27. julij 2022

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  27 .07. 2022 ob  16: 04
Aha. Kaj sem jaz napisal cirka teden nazaj? To je dosti prevec sumljivo da bi bilo naravna katastrofa, to je delo piromana 100%! Pa ko sem napisal o piromanu ste objavili da ki je policija rekla da ni piromana itd.
Lahko se ze vprašamo če ni to delo kaksne politicne stranke mogoče?