POŽAR NA ČOLNU OB ITALIJANSKI OBALI: Rešili več kot 30 oseb, dva otroka umrla (FOTO, VIDEO)

Kronika

V požaru na čolnu, s katerim je skupina migrantov skušala prečkati Sredozemsko morje na poti v Evropo, sta v bližini italijanskega otoka Lampedusa umrla dva otroka, najmanj pet žensk pa je bilo poškodovanih, je danes sporočila italijanska obalna straža. Skupno so rešili nekaj več kot 30 ljudi.

Na kraj nesreče je prva prispela tunizijska ribiška ladja, ki je poročala o eksploziji na krovu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij še sporočila obalna straža.

Njeni pripadniki so na krovu našli dva mrtva otroka, stara eno in dve leti, 25-letno nosečnico, domnevno mater enega od njiju, pa so prepeljali v bolnišnico v Palermu, poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo v Agrigentu na Siciliji je medtem že začelo preiskavo nesreče, ki naj bi jo povzročila eksplozija plinske jeklenke ali vžig goriva. Za rešene migrante so poskrbeli na Lampedusi, ena ženska pa je še vedno pogrešana.

Župan Lampeduse Filippo Mannino je razmere na otoku opisal kot "peklenske" in pozval predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, naj pride na ogled. "Evropa mora nemudoma ukrepati, ljudje umirajo," je dodal.

"Župan sem komaj 100 dni, pa smo že zabeležili pet smrtnih žrtev med številnimi migranti, ki vsak dan prihajajo s severnoafriške obale na gumenjakih ali ribiških čolnih v slabem stanju," je še dejal Mannino.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos od začetka leta na italijansko obalo prispelo že več kot 76.000 ljudi, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju v lanskem letu približno 50.000, leto prej pa 26.000.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) so od začetka leta v osrednjem Sredozemlju, kjer poteka najnevarnejša migracijska pot na svetu, zabeležili 1269 pogrešanih ali mrtvih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  22 .10. 2022 ob  09: 27
Evropa naj neha financirati in podpirati nezakonite migracije pa bo hitro rešeno. Ti ljudje nezakonito prihajajo v Evropo z evropskim denarjem in s pomočjo evropskih izdajalcev.