"POŽAR, KAKRŠNEGA NE POMNIMO": Gasijo vse razpoložljive gasilske enote z območja Osijeka (FOTO, VIDEO)

Kronika

V Osijeku je v tovarni za reciklažo PET-plastike Drava International ponoči izbruhnil velik požar. Gori nekaj tisoč kvadratnih metrov uskladiščene plastike na prostem, ogenj pa je zajel tudi proizvodni objekt. Požar gasijo vse razpoložljive gasilske enote z območja Osijeka in še ni pod nadzorom.

"Stanje je zelo resno, to je požar, kakršnega na območju Osijeka ne pomnimo," je za hrvaško nacionalno televizijo HTV davi dejal namestnik župana in poveljnik glavnega štaba civilne zaščite mesta Osijek Dragan Vulin.

Pojasnil je, da je požar izbruhnil okoli 40 minut po polnoči in da gori nekaj tisoč kvadratnih metrov uskladiščene plastike na prostem. Požar je po njegovih besedah zajel tudi del objekta in ga še niso lokalizirali.

[Požar na deponiju plastike u Osijeku] Županijski centar 112 Osijek zaprimio je noćas, 4. listopada u 00:40 sati dojavu o požaru na deponiju plastike u Brijestu kod Osijeka. Uz brojne vatrogasce, pomoć u gašenju pružaju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek s daljinski upravljanim gusjeničarom (tzv. robotom za gašenje). O događaju je Županijski centar 112 Osijek obavijestio OKC Policijske uprave Osječko-baranjske županije, Inspekciju zaštite okoliša, Vodovod Osijek te načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka. U 04:50 sati, na traženje načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH, za šire područje grada Osijeka poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama - SRUUK, kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Utorak, 3. oktobar 2023.

Prebivalci Osijeka so davi prek sistema za zgodnje opozarjanje SRUUK prejeli tudi SMS-opozorilo, naj se ne zadržujejo na prostem in naj ne zapuščajo domov. Vulin je za HTV pojasnil, da vsi lahko gredo na delo ali v šolo, a svetoval, naj se ne zadržujejo na prostem. "Gori plastika, v zraku je lahko precej kancerogenih snovi, veter pa zdaj vse nosi južno od Osijeka," je opozoril.

Vzrok požara še ni znan, po oceni Vulina pa bi gašenje zaradi njegovega obsega lahko trajalo več dni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  04 .10. 2023 ob  20: 22
In potem je govora o zivinoreji ki predstavlja problem glede segrevanja ozracja in se poskusa evropo naredit popolnoma odvisno od drugih drzav glede hrane in energentov.
Kaj bomo postali neko turisticno naselje,neka oaza zelenja brez kapitala