POVEČANO ONESNAŽENJE MORJA: Nevihte prinesle ogromno količino odpadkov na slovensko obalo

Izola

Ob slovenski obali se je v zadnjih dneh močno povečalo onesnaženje morja. Razlog so nevihte in narasle reke v severni Italiji. Komunala Izola se je čiščenja pristanišča lotila nemudoma.

Na čistočo občinskega pristanišča so v Komunali Izola vsakodnevno pozorni, te aktivnosti pa so še dodatno povečane v času poletne sezone. Pregled in odstranjevanje odpadkov z akvatorija občinskega pristanišča poteka dnevno. Večje količine smeti ob obali pa se pojavijo predvsem po 10. uri zjutraj, ko začne z morja proti obali pihati maestral. 

Kot pravijo na Komunali Izola, ki je upravljavec občinskega pristanišča, je morje onesnaženo z različnimi smetmi, predvsem PVC. Onesnaženost se je močno povečala po nevihtah in posledično naraslih rekah v severni Italiji. S čiščenjem so pričeli takoj in ga dodatno okrepili, vendar pa so količine odpadkov prevelike, zato ne uspejo temeljito počistiti celotnega območja pristanišča.

Sicer pa se kot posledica omenjenih neurij v sosednji Italiji, odpadki nabirajo po celotni slovenski obali, tako da se s podobnimi težavami srečujejo tudi sosednje občine. Po napovedih se tudi v naslednjih dneh pričakuje ponovno poslabšanje vremena in posledično s tem več smeti.

"Podobnih pojavov smo sicer vajeni že iz preteklih let, zato nas trenutno povečano onesnaženje ni presenetilo. Je pa naravno dogajanje včasih težko krotiti oz. posledice v celoti omiliti. V skrbi za urejenost oz. čistočo občine Izola pa se v Komunali Izola vsakodnevno trudimo po svojih najboljših močeh," še dodajajo.

Deli novico:

crknjena riba |  10 .06. 2016 ob  09: 30
Osebno sem videl te smeti. Po napisih in etiketah sodeč niti ena zadeva ni bila italijanska, pač pa je popolnoma vse albansko. Torej ne mi prodajat nekih pravljic o neurjih v Italiji itd.. Albanci so znani po tem da v morje mečejo cele kupe smeti in tok jih nekoč tudi nekam naplavi. Tokrat smo imeli nesrečo in jih je prineslo vse do Slovenije.
šturloti so se oglasili |  10 .06. 2016 ob  08: 58
Torej kaj je problem pri nas?DA službe za čiščenje obalnega morja ne obstajajo ali pa,da obstajajo in ne opravljajo svojega dela.Vredu SVOM sedaj spada pod Upravo za Pomorstvo in kot pišeš imajo pokvarjena plovila prav zdaj pred začetkom kopalne sezone,kaj pa druga dva plovila,ki sta bila nabavljena za čiščenje morja bilo je porabljenega cel kup EU in našega denarja zato,da imamo še vedno isti problem,kupi smeti v morju in na obali.Ne bodite smešni!
sturlo na kvadrat |  09 .06. 2016 ob  23: 09
bepi: smeti prinasajo ob neurjih in visjih vodostajih vse reke katere se zlivajo v Trzaski zaliv, kljub temu pa najvec pripomore reka Pad kot najvecja bliznja rek, njen povecan in mocan tok nosi odpadke do bližine HR obale kjer kot si omenil tok naprej prenese odpadke v Trzaski zaliv. Vetrovi skupaj s tokom nato odpadke malo porazporedijo po obali tako so odpadki tudi iz ostalih delov Jadrana in Sredozemlja. In niso krivi samo eni ampak vsi saj tudi obale in ustja nasih rek niso cista in to konca v morju.
en sturlo |  09 .06. 2016 ob  22: 42
-1
SVOMa ni vec od 1 jan 2016 so presli pod zavod za pomorstvo, kako je z njihovimi plovili ne vem. Nazadnje ko sem delal in cistil obalo je gliser bil v okvari, gajba pa tudi. Drava bi morala cistti naravno obalo, pa ne vem kdo ima sedaj koncesijo za to. No in oni ne cistijo manjšo platiko v morju ampak vecje kose lesa in drugih odpadkov kateri ogrožajo plovbo in ljudi na morju.....in ti zagotavljam, da so fantje zelo aktivni......plastika bo prisla na obalo in pol se jo počisti....sredi morja je ciscenje brez prave oprem malo zapleteno.....vsaj za manjse kose plastike.
Kaj dela SVOM in Drava? |  09 .06. 2016 ob  19: 00
Praskajo jajca in vlečejo plačo!Na morju jih pa nisem že dolgo opazil.Najlažje je za te smeti v morju in na obali krivit italijane ali hrvate,sami nismo nič boljši in ne naredimo dovolj,da bi bilo boljše.Med odpadki je veliko ostankov mrež od kočarjev in gojilcev školjk.Se je za vprašat ali si sami serjejo v krožnik iz katerega jejo?
največ |  09 .06. 2016 ob  13: 22
odpadkov je iz ljubljane
MA |  09 .06. 2016 ob  12: 24
10
NAJ SE NE LAŽEJO, KER ŠE ENEGA NISEM VIDEL S STRANI KOMUNALE Z VREČKO ALI ČIM PODOBNIM, DA BI PUCAL OBALO.....
izola |  09 .06. 2016 ob  12: 10
v Izolski komunali se tudi trudite zaračunavat vaše usluge po kvadraturi stanovanj in ne po številu oseb ki v njem prebiva in to vse na račun vikendašev kot da jih v ostalih obalnih občinah ni
bepi |  09 .06. 2016 ob  11: 48
Ste kdaj slišali za morski tok, ki se pomika mimo vzhodne obale Jadrana iz jugovzhoda proti severozahodu in mimo italijanske obale iz severozahoda proti jugovzhodu? In veste da maestral piha iz zahoda-severozahoda?
Je res, da je boljše da so vedno in za vsako stvar drugi krivi toda niti mi nismo angelčki.....