POTROŠNIKI, POZOR: Ne nasedajte na zavajajoče oglase "zdravil" s skoraj čudežnimi učinki

Slovenija

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je obravnavala spletno oglaševanje in prodajo več izdelkov, ki so predstavljeni z lastnostmi za zdravljenje, čeprav niso registrirani kot zdravila. Oglašujejo in prodajajo jih na različnih spletnih straneh, ki so namenjene slovenskim potrošnikom, saj so oglasi v slovenskem jeziku.

Tako opozarjajo na izdelek Nutresin Herbapure Ear, ki je predstavljen z navedbami, da regenerira slušne celice in povrne sluh, na izdelek Dianol, predstavljen kot sredstvo za boj proti sladkorni bolezni, ki da stabilizira raven sladkorja in normalizira proizvodnjo insulina, izdelek Regenavis oil, predstavljen z navedbami, da odpravi bolečino ter obnovi sklepe in hrbtenico, in izdelek Detonic, ki je predstavljen kot zdravilo za hipertenzijo in ki da znižuje krvni tlak.

Poleg tega so izpostavili izdelek Men's Defence, ki je predstavljen kot da zdravi prostatitis, izdelek Onyco Stop Pro, ki naj bi zdravil glivične okužbe nohtov, izdelek Wortex, ki da zdravi papilome in bradavice ter izdelek HeartTonus, ki je predstavljen z navedbami, da uravnava krvni tlak. Izdelek Flexa Plus oglašujejo z navedbami, da odpravlja bolečino in regenerira boleče sklepe, izdelek Cardiline je predstavljen kot izdelek, ki obvlada hipertenzijo in vse z njo povezane simptome, Prostero pa kot izdelek, ki zdravi prostatitis.

Ponudniki teh izdelkov so tuje pravne osebe, spletne strani pa so registrirane v tujini. Vsi navedeni izdelki so predstavljeni z lastnostmi za zdravljenje, s skoraj čudežnimi učinki, šlo naj bi za revolucionarna odkritja, priporočajo pa jih domnevni znanstveniki oziroma zdravniki, opozarjajo na JAZMP.

Ob tem navajajo, da niso izdali dovoljenja za promet za nobenega od navedenih izdelkov, kakor to določa zakon o zdravilih, prav tako izdelkov ni mogoče najti v centralni bazi zdravil v Sloveniji, kar daje vedeti, da navedbe na spletnih straneh niso resnične.

Na to, da gre za tipične spletne prevare, pa kaže tudi to, da na spletnih straneh lažno obljubljajo zdravstvene učinke izdelkov, ki niso potrjeni in preverjeni. Na spletnih straneh niso navedeni podatki o ponudniku, spletne strani so registrirane v tujini, zapisi so generični, podatki o zadovoljnih kupcih se generirajo sproti.

Prav tako ponudniki izdelke ponujajo z visokim popustom, s čimer želijo potrošnike prepričati v hiter nakup, na spletnih straneh so objavljeni komentarji zadovoljnih kupcev, pri čemer njihove verodostojnosti ni mogoče preveriti, kar kaže na to, da so izmišljeni tako komentarji kot predstavljene osebe.

Uporabljene fotografije zadovoljnih kupcev ter domnevnih znanstvenikov in zdravnikov je mogoče najti na spletu oziroma se pojavljajo tudi na drugih podobnih spletnih straneh, v drugih jezikih, z drugimi imeni, kar kaže na to, da so osebe izmišljene, opozarjajo na JAZMP.

Glede na to agencija močno odsvetuje nakup preko omenjenih spletnih strani oziroma nakup omenjenih izdelkov nasploh. Potrošnike pa pozivajo, naj pred vsakim nakupom prek spleta preverijo posamezno spletno stran, predvsem naj poiščejo informacije o ponudniku v posamezni spletni prodajalni. Prav svetovni splet z današnjo tehnologijo potrošnikom omogoča, da veliko informacij o ponudniku in ponujenih izdelkih pridobijo preko spleta in povprašajo za izkušnje na različnih forumih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  15 .02. 2021 ob  22: 00
In zakaj se teh oglasov ne znebi že lastnik spletne strani? Ker tudi njemu prinašajo korist in cekine... Trenutno se mi tu nad komentarji pojavlja reklama za "2× manjša poraba goriva" , naslednja "po uporabi te metode začno rasti novi lasje" itd ne da se mi pisat... Skratka... 9 sličic z reklamo, od teh so 4 politične domače (taksisti hupajo, Ivan Kramberger, Jasna Kuljaj in Poklukar) vse ostalo je za brisat
boris iz bosamarina |  15 .02. 2021 ob  21: 18
kokain in korona virusi