POTRJENA JE BILA IZLOČITEV VEČ DOKAZOV V ZADEVI MARINA: Sergej Racman kljub temu ostaja v priporu

Koper

Višji sodniki v Kopru so pred kratkim potrdili odločitev sodnice, ki je v zadevi Marina iz spisa izločila več dokazov, ki so bili po njeni presoji pridobljeni nezakonito, poročajo Primorske novice. Preiskovalni sodnik je pred dnevi zaslišal tudi Sergeja Racmana, proti kateremu je tožilstvo vložilo obtožnico brez njegovega zaslišanja.

Racman je prvoobtoženi v zadevi Marina, v zvezi s katero je Specializirano državno tožilstvo zaradi suma zlorabe prostitucije spisalo 400 strani dolgo obtožnico zoper 18 ljudi. Ti naj bi bili povezani v zgodbi kluba Marina na Ajševici na Goriškem. Osumljeni so več kaznivih dejanj, tudi pranja denarja in ponarejanja listin.

Zoper Racmana je sodišče odredilo pripor, a se tja ni zglasil, zato je policija zoper njega razpisala mednarodno tiralico. Konec lanskega avgusta so ga v kanadski Ottawi prijeli v postopku, povezanem s prometom. Med postopkom so ugotovili, da je iskan, nakar so s slovenskimi organi stekli postopki o predaji. Slovenska policija je Racmana prevzela od kanadskih kolegov v začetku novembra.

Predsednica koprskega okrožnega sodišča Samanta Nusdorfer je za Primorske novice pojasnila, da ostaja Racman v priporu. Po vrnitvi v domovino je Racman vložil ugovor na obtožnico, po kateri naj bi bil skupaj s soobtoženimi Jožetom Kojcem, Dejanom Šurbkom in Vesno Ternovec deloval v hudodelski združbi in izkoriščal prostitucijo. Nusdorferjeva je potrdila, da je zunajobravnavni senat o ugovorih zoper obtožnico že odločal in sklenil, da je treba preiskavo dopolniti z zaslišanjem obdolženca. Racmana je preiskovalni sodnik zaslišal že pred božičem, poroča časnik.

Obenem je časnik poročal, da je Specializirano državno tožilstvo v tej zadevi pred kratkim vložilo neposredno obtožnico še proti dvema obdolženima. Gre za odvetnika iz Maribora, ki naj bi glavnim obtoženim v tej zadevi pomagala s pravnimi nasveti oziroma kako prikriti nezakonito dejavnost. Njuno zaslišanje so zaradi epidemije covida-19 z decembra preložili na januar.

Samanta Nusdorfer

Po pisanju Primorskih novic so odvetniki obtoženih na predobravnavnih narokih predlagali številne izločitve dokazov, ki naj bi jih policisti pridobili nezakonito. Nusdorferjeva je za Primorske novice pred novoletnimi prazniki potrdila, da je Višje sodišče v Kopru potrdilo sklep o izločitvi listin, ki ga je pred nekaj meseci sprejela okrožna sodnica Tatjana Cvetičanin. Sodnica je nekaterim predlogom ugodila, drugim ne, nekatere dokaze pa je izločila po uradni dolžnosti.

Sodnica je tako med drugim izločila izjave nekaterih osumljenih, ki jim policisti niso dali ustreznih pravnih poukov, čeprav naj bi jih že sumili zvodništva. Iz spisa je šel tudi del dokazov, ki so jih kriminalisti dobili na hišni preiskavi v klubu Marina. Preiskali naj bi namreč tudi hotelske sobe deklet in garderobne omarice, na katere se odredba za hišno preiskavo ni nanašala, poročajo Primorske novice.

Prav tako je sodnica presodila, da so nezakoniti tudi izsledki prikritih preiskovalnih ukrepov, ki se nanašajo na telefonsko komunikacijo nekaterih obtoženih z odvetniki, ter številni dokazi, ki so jih policisti in kriminalisti zbirali s tajnim delovanjem proti trem Romunom, za kar niso imeli odredbe sodišča.

Specializirano državno tožilstvo se je na izločitve pritožilo, a je senat višjih sodnikov pritožbo zavrnil. Presodil je namreč, da je sodničina odločitev o izločitvi dokazov pravilna, strokovna ter podrobno argumentirana, še navaja časnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .01. 2021 ob  13: 16
nezakonito pridobljeni dokazi so stalnica....se ti poraja misel, da so zanalašč nezakonito pridobljeni, da izbrani lumpi niso nikoli kaznovani, haha