POTOVANJE SKOZI ČAS NA TITOVEM TRGU: Srednjeveški plesni spektakel v čast Barbari Celjski (FOTO, VIDEO)

Koper

Kulturno umetniško društvo (KUD) Galiarda prihaja iz nekdanjega knežjega mesta Celja. Ukvarjajo se z obujanjem srednjeveške zgodovine skozi glasbo in ples. Pred kratkim so obiskali tudi Koper, kjer so s prireditvijo Barbara Celjska na obisku Caprisa v Beneški republiki obujali zgodovino nekdanje Benečije.

Glavna dejavnost Galiarde je plesanje in obujanje starinskih plesov, predvsem plesov iz 15., 16. in 17. stoletja, ki so se plesali na italijanskih, francoskih in angleških dvorih. Ime Galiarda, ki so si ga nadeli, pomeni plesni korak.

Predsednica društva Barbara Suša je povedala, da v Sloveniji ni veliko plesnih srednjeveških skupin. "Mi se od preostalih razlikujemo po tem, da plešemo res avtentične plese po zapisih iz takratnega časa – iz 15. stoletja, ko so se plesni učitelji preselili na dvore in začeli poučevati dvorjane, s čimer so začeli svoje plesne korake tudi zapisovati. Vso to znanje smo si skozi leta nabirali na različnih plesnih delavnicah v tujini, sedaj pa nam jih strokovno podaja naš umetniški vodja Alen Kovačič."

"Naša druženja in vaje so bila v lanskem letu zaradi pandemije zelo okrnjena, vseeno pa se vseskozi trudim iskati inovativne domislice za uprizarjanje plesnih korakov," je dejala Barbara Suša.

Tako jo je letošnje raziskovanje privedlo do ene najslavnejših oseb celjske zgodovine – Barbare Celjske. Le-ta je bila trikratna kraljica, v njeni lasti pa so bili številni gradovi in dvorci širom Slovenije. Na osnovi poznavanja lika Barbare Celjske in zgodovine, povezane z njo, so v društvu pripravili projekt, ki se že odvija v večih slovenskih zgodovinskih mestih z naslovom Barbara Celjska na obisku svojih posesti.

Ker pa Celjski grofje niso bili prisotni in niso posedovali posesti na območju Primorske in Benečije, so za tukajšnja gostovanja priredili ime v Barbara Celjska na obisku Caprisa v Beneški republiki.

KUD Galiarda je 12. junija gostoval tudi v Kopru. Prireditev se je začela v Hlavatyjevem parku s povorko in z bobnarjem na čelu, svojo pot pa so nato nadaljevali mimo Čevljarske ulice do Titovega trga, kjer se je odvijalo glavno dogajanje. Kot je bilo v navadi v srednjeveških časih, je bobnar z bobnanjem privabljal ljudi na trg, Barbara Celjska pa je sedela za bogato obloženo mizo, medtem ko so dvorjani (plesalci KUD Galiarda) zanjo nastopali. Temu je sledil bogat plesni program, kjer so člani društva prikazali srednjeveške plese iz 15. in 16. stoletja, kakršni so se plesali na italijanskih, francoskih in angleških dvorih. Plesu je sledila še kratka lekcija iz zgodovine iz časa Celjskih grofov in seveda o istočasnem zgodovinskem dogajanju v Kopru. Prireditev se je zaključila zvečer s skupnim plesom.

Ples Barbari Celjski uprizorjen na Titovem trgu v Kopru.

Posted by Regional Video on Sunday, June 20, 2021

Poleg plesa člani društva prikazujejo še druge dejavnosti iz srednjeveških časov: mečevanje, kaligrafijo, pečatenje, lokostrelstvo in prikazovanje starinskih družabnih iger. Na takšen način želijo zgodovino in njeno pomembno vlogo na inovativen način prikazati širši publiki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
mrduck |  21 .06. 2021 ob  16: 06
Na obali ni takega drustva? Kje je alverino in cikule cakule ki delajo isto… samo in za denar ni sans za feeling in za djabe.
Cazzimperio  |  21 .06. 2021 ob  14: 16
A je tito naredil to kamnito stopnišče
joca amster damm |  21 .06. 2021 ob  10: 37
ej, ful dobro zgleda če so res imeli v 15 stoletju tšn ples je to fantastično
k so bli 500 600 let pred temi zdejšnjimi hip hoperji, tista dva možakarja sta fukl dobre hip hop muve pokazala
ajde plesna šola hipi hopi fiona uči se!!

edino morate na fotkah pazit da se ne vidi kakšna digitalna ura na zapestju pa te fore ..k pol ni avtentično ampak le poltentično
kokodek |  20 .06. 2021 ob  15: 43
odično, pridni !!!! itak smo v srednjem veku