POTEM KO SO SI V VLADI ZVIŠALI PLAČE: "Ostali javni uslužbenci dobivajo še dodatke, funkcionarji pa 'samo' osnovno plačo"

Slovenija

Potem ko je v javnosti veliko prahu dvignila odločitev vlade o zvišanju plač ministrov in državnih sekretarjev, je vlada danes ponovno pojasnila, da za ta namen ni spreminjala nobenih predpisov. "Glede na aktualne razmere in bistveno povečan obseg nalog je uporabila veljavno ureditev," so poudarili.

Plače funkcionarjev so določene v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, ki določa, da so ministri uvrščeni od 62. do 64. plačnega razreda, državni sekretarji pa od 59. do 61. plačnega razreda, so danes sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Glede na trenutne razmere in bistveno povečan obseg nalog je vlada uporabila veljavno ureditev in v okviru z zakonom določenih razponov ministre in državne sekretarje uvrstila v ustrezen plačni razred, so zapisali. Ob tem so spomnili, da so se lani spremenile plače javnih uslužbencev z uvrstitvami delovnih mest in nazivov v višje plačne razrede, kar je vplivalo tudi na vzpostavljena razmerja med njihovimi plačami in plačami funkcionarjev.

Pri tem so za javne uslužbence določeni še dodatki tako za delovno uspešnost kot za posebne pogoje dela in za delo v delovnem času, ki je manj ugoden, funkcionarji pa prejemajo le osnovno plačo in dodatek za delovno dobo, so še zapisali v vladnem uradu.

Odločitev je v četrtek na Twitterju pojasnil tudi premier Janez Janša in zapisal, da ni nihče zvišal plač, pač pa je ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede. Pri tem je zapisal, da enako priporoča vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi spopadanja z novim koronavirusom preobremenjeni. "Kdor bo dvakrat obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan. Povsod," je dodal.

Odkar je bila razglašena epidemija koronavirusa, se ljudje ob 18. uri na različne načine družno bodisi s ploskanjem zahvalijo zdravstvenim delavcem, ali pa prepevajo pesmi za vzpodbudo drug drugem v teh časih. Ob četrtkovi odločitvi glede plač ministrom pa se je na Facebook strani oblikovala skupina, da se ob 18. uri zaploska vladi za njihove plače. Do zdaj je 2300 oseb potrdilo,da bo to tudi storilo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  21 .03. 2020 ob  16: 37
To vam paše ovce? To karikaturo ste hoteli Zdaj pa si jo drzite ...ce bi bil vulgaren bi rekel naj mu pes j..e mater ...ta vlada bi ze drugi teden morala odstopiti
vseved |  20 .03. 2020 ob  20: 01
Zakaj si je tako želel na oblast? Da pokrade kar se še da in ta pandemija mu je prišla kot naročena.
kokodek |  20 .03. 2020 ob  18: 36
sramota !!!!! v tej državi imamo ljudi in višji razred