POTEKEL TRETJI RAZPIS ZA NAKUP ZAŠČITNE OPREME: Ponudniki so se odzvali v velikem številu

Slovenija

Že tretji razpis Zavoda RS za blagovne rezerve za obnovo strateških zalog zaščitne opreme za obvladovanje epidemije novega koronavirusa se je iztekel v petek. Kot so včeraj pojasnili, so skladno s pričakovanji prejeli veliko ponudb, kar 38. Medtem pa mediji poročajo o domnevno spornem razdeljevanju zaščitne opreme.

Zavod kupuje trimesečne strateške zaloge medicinsko-tehničnih sredstev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kot jih je določila vlada. Na zavodu vrednost razpisa ocenjujejo na 37 milijonov evrov, kakšna bo dejanska vrednost, pa bo jasno po ocenitvi vseh prispelih ponudb. "Rezultati bodo znani, ko bo pregledana vsa dokumentacija in vzorci, predvidoma do sredine naslednjega tedna," so pojasnili.

Kot so navedli, so ponudbe, ki so bile pregledane, zajemale vse sklope, razen v primeru rokavic iz nitrila in pralnih predpasnikov z rokavi. Manjkajoče količine nameravajo zagotavljati sproti oziroma jih bodo nadomeščali z drugimi zaščitnimi sredstvi v skladu z zmožnostmi.

Na zavodu so še poudarili, da so trenutne zaloge v okvirjih, ki so določeni s strani vlade. Od potreb, situacije in zaostrovanja razmer pa je odvisno, kako dolgo bodo trenutne zaloge zadoščale. Glede na situacijo se bo sproti zagotavljalo potrebne zaloge, so še dodali.

Medtem pa sta portal Necenzurirano ter Radio Slovenija poročala o razdeljevanju zaščitne opreme po končani prvi epidemiji. Kot navaja Radio Slovenija, je iz dopisa, ki ga je podpisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, razvidno, da je Uprava za zaščito in reševanje po 1. juniju razdeljevala zaščitno opremo brez vednosti Zavoda za blagovne rezerve, prav tako niso dovolili, da bi zavod preostalo opremo odpeljal v svoja skladišča in izvajal inventuro. Ob tem je radio izpostavil, da po preklicu epidemije Uprava za zaščito in reševanje ni imela več pristojnosti razdeljevanja zaščitne opreme.

Zdravko Počivalšek

Po poročanju radia je levji delež tako razdeljene opreme sicer šel sicer Slovenski vojski, nekaj so je dobili tudi domovi za starejše občane ter šole, med prejemniki sta tudi urad predsednika republike in generalni sekretariat vlade, na seznamu pa ni bolnišnic ali zdravstvenih domov.

Po navedbah portala Necenzurirano so sicer na obeh straneh zatrdili, da so v začetku oktobra v sporu vendarle dosegli dogovor. Kakšnega, pa ne razkrivajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  21 .10. 2020 ob  17: 37
Na razpisu bo pa zmagala mama od ministra!