POSTOJNSKI HOTEL JE DOLGO ČASA SKRIVAL VELIKO SKRIVNOST: Tajno sobo za prisluškovanje bodo kmalu razkrili javnosti

Slovenija

Hotel Jama je dolgo časa skrival veliko skrivnost, o kateri so zaposleni in Postojnčani sicer šepetali, nihče pa si ni upal govoriti na glas. To so tajni prostori hotela v Postojni, odkriti ob prenovi leta 2017, kjer se med drugim nahajajo aparature za prisluškovanje. Od torka dalje bodo prostori na ogled tudi javnosti.

"Žal smo prostore odkrili nekoliko prepozno, ko smo verjetno del skrivnostnih komunikacijskih vodov ali česa drugega s prenovo tudi že uničili. To velja predvsem za prenovo predsedniškega apartmaja, kjer smo mogoče potegnili kakšen kabel, s katerim so morda snemali zvok ali celotno dogajanje v njem," je na današnji predstavitvi tajnih prostorov povedal direktor družbe Postojnska Jama Marjan Batagelj.

Do odkritja je prišlo po naključju. Že po tehničnem prevzemu prenovljenega hotela je Batagelj opazil, da ena od vrat na notranjem dvorišču niso bila zamenjana in to ni bila "takšna prenova, kot bi si jo želel". Ker niso našli ključa, da bi vrata odprli, so prerezali ključavnico in vstopili v popolnoma neznan svet, ki je bil poznan le redkim.

Marjan Batagelj

Po odkritju tajnih prostorov so vanje prvi vstopili policisti, za njimi zaposleni v Slovenski obveščevalni-varnostni agenciji (Sova) in pri Arhivu RS, šele nato so si prostore ogledali zaposleni v hotelu. Predmeti, ki so bili pritrjeni, in pohištvo so tako ostali nedotaknjeni. Najdeno gradivo so pristojni odnesli v slovenski arhiv, za namene prikaza v Hotelu Jama pa so naredili verodostojne kopije.

V tajnih prostorih je videti, kot bi se ustavil čas. V omari so še škatle iz stiropora, v katerih so hranili trakove s posnetki, na mizah so stari časopisi in stari papirni obrazci, celo prah na mizah in tleh je še iz časa, ko so tajne prostore zaprli in nanje "pozabili". Obiskovalci bodo lahko prisluhnili nekaterim izbranim skrivnim starim posnetkom, ki so jih prinesli iz slovenskega državnega arhiva, spremljali pa jih bodo tudi glas z razlagami videnega in zgodbe ljudi o teh prostorih.

Fotografija je simbolična.

Družba Postojnska jama tako v Parku Postojnska jama dodaja še eno zanimivost, ki bo obiskovalce jame lahko ustavila na Postojnskem. Celoten ogled tajnih prostorov v Hotelu Jama traja približno dve uri in bo obiskovalcem na voljo od torka naprej. V prostore lahko naenkrat vstopi po šest ljudi, saj so majhni in večje skupine vanjo niti ne bi mogle.

"Ni na nas, da iščemo resnico, mi smo raje strokovno pristopili k odkritemu in pripeljali strokovnjake, da nam razložijo, kaj naprave delajo. Če mi nimamo dokaznega materiala – razen enega vojaškega traku – ne moremo reči, da se je tukaj prisluškovalo," je zaključil Batagelj in dodal, da bodo sodbo o odkritih in sedaj za javnost odprtih prostorih prepustili obiskovalcem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  01 .04. 2019 ob  21: 16
Po moje so nekoč bolj malo prisluškovali, oziroma skoraj nič v primerjavi z zmožnostmi za različna prisluškovanja, ki so danes na razpolago. Danes prisluškuje ves svet vsemu svetu. Pa ne samo prisluškuje.