POSTOJNČANOM JE PREKIPELO: "Vojaško vadišče naj se nemudoma ukine!"

Slovenija

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Postojni so svetniki sprejeli sklep, da se nemudoma ukine vadišče na območju postojnske občine in da se odpovedo tudi vse že napovedane in predvidene vaje. Od župana Igorja Marentiča so zahtevali, naj vodi pogajanja z obrambnim ministrstvom o tej problematiki in vztraja pri zaprtju.

Župan Igor Marentič je svetnike seznanil s sestankom z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. Slednji od postojnske občine pričakuje odgovor, kateri so tisti "parametri", s katerimi bi se strinjala, da lahko SV deluje na območju Počka. Če bodo zahteve takšne, da bodo onemogočale uporabo območja kot osrednjega vadišča SV, bodo po besedah Erjavca razmislili o drugih možnostih, saj ne želijo delovati v okolju, kjer vojska ni dobrodošla. Dejavnost bi iz Počka lahko prenesli na bližnji Boč, v Kočevski Rog, vaje s težko oborožitvijo pa na Madžarsko.

V razpravi so svetniki opozarjali, da se kaj lahko zgodi, da sprejetega sklepa postojnskega sveta Mors ne bo upošteval, tako kot je bilo še vedno doslej. Marentič pa jim je pojasnil, da bo zagotovo potrebno neko prehodno obdobje, v katerem se bodo že dogovorjene in sprejete dejavnosti še vedno izvedene. Kot primer je navedel vajo, ki se bo izvajala že v tem mesecu.

Igor Marentič

Strinjali pa so se, da morajo spoštovati željo prebivalcev, ki so jo izrazili na posvetovalnem referendumu leta 2000 in na katerem so izglasovali zaprtje vadišča. "Še nikoli nismo bili tako blizu zaprtju Počka, kot smo zdaj, in tega ne smemo spustiti iz rok. Težko bomo kmalu dobili drugo priložnost," je poudaril svetnik Andrej Poljšak (Lista KS POPER, za podeželje in mesto).

Slišati pa je bilo tudi drugačne predloge, saj je svetnica Tea Konrad (TeK za napredek) izpostavila tudi koristi, ki jih ima Postojna s Počkom. S tistimi, ki delujejo na Počku, imajo prihodke bližnja prenočišča, trgovine in gostinski lokali, je dejala.

Naslednji korak postojnske občine je vložitev predloga zakona o zaščiti vodnega vira Malni v parlamentarno proceduro. Svetniki se danes niso mogli zediniti, na kakšen način bodo zakon vložili  s podpisi poslancev ali po postopku ljudske zakonodajne iniciative. So pa vendarle sklenili, da se bodo o tem odločili, potem ko bodo predlog zakona obravnavali na občinskem svetu.

Ustavno sodišče je decembra 2017 na pobudo postojnskega občinskega sveta odločilo, da uredba o državnem prostorskem načrtu za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna ni bila sprejeta zakonito. Da bi pa vladi zagotovili dovolj časa, da postopek priprave državnega prostorskega načrta izpelje zakonito, so ustavni sodniki sklenili, da razveljavitev začne učinkovati po enem letu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija