POŠTNI USLUŽBENEC JANŠO IN TONINA POSTAVIL NA LAŽ? "Lep poskus, a izvedba čista 1!"

Slovenija

Potem ko je v medijih odjeknila novica, da sta premier Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin prejela pošiljki z grozilnim pismom in nabojem večjega kalibra, je po družbenem omrežju Facebook zaokrožil zapis domnevnega poštnega uslužbenca, ki politika postavlja na laž. "Kot zaposleni na Pošti Slovenije lahko mirno zatrdim, da je tole 'bullshit'," je zapisal anonimnež. Kakšen je postopek preverjanja pošiljk za visoke državne uradnike, smo zato preverili neposredno na Pošti Slovenije.

Anonimni poštni uslužbenec v zapisu, ki je zaokrožil po Facebooku, pojasni, da so poštni žigi na ovojnicah, v katerih so politiki prejeli grozilna pisma, natisnjeni amatersko ter da jih noben poštni delavec ne bi tako natisnil. "Oba imata T (tudi poševno in površno odtisnjen), kar pomeni, da se je moralo pošiljki doplačati, ker so na pošti ocenili, da je ena znamka premalo. To pomeni, da je poštar, ki je pošiljko pripeljal, ni kar vrgel v poštni nabiralnik, pač pa je pozvonil in če nikogar ni bilo doma, je pustil obvestilo, da ju na pošti čaka pošiljka. /.../ Torej trditev, da ju je "doma čakalo" ne drži," svoja opažanja opiše domnevni poštni uslužbenec.

Še posebej naj bi bil 'sumljiv' Janšev primer. Kot pojasnjuje domnevni poštni uslužbenec, gre namreč vsaka pošiljka s premierjevim naslovom skozi rentgen. "Tam pa se vidijo vse grožnje, naboji, orožje, strupi, droge itd., kar v pošiljko ne sodi. In če to odkrije rentgenski pregled (v tem primeru bi brez najmanjših težav), pošta sama izloči pošiljko in obvesti pristojne organe. Tole do Janeza Janše nikakor ni moglo priti s strani Pošte Slovenije," je jasen.

Nato pa je še dodal: "Kljub temu, da ima SDS na Pošti Slovenije svoje kadre, so očitno tile uradnički malce nonšalantno tole inscenirali. /.../ Rečem lahko samo, lep poskus, a izvedba čista 1."

Zapis domnevnega poštnega uslužbenca, ki kroži po Facebooku.

Kaj pravijo na Pošti Slovenije?

Za razjasnitev postopkov smo se obrnili na Pošto Slovenije. Zanimalo nas je, ali drži, da so vse pošiljke, ki so naslovljene na predsednika vlade, ministre in podobne visoke državne uradnike, posebej pregledane ter na kakšen način. Ali rentgen pokaže tudi, kaj je v pismu napisano? Pa tudi, kdo v imenu visokih državnih uradnikov običajno prevzame pošiljke oziroma ali jih poštar preprosto dostavi v poštni nabiralnik?

Iz poštne službe za odnose z javnostmi so nam odgovorili, da Pošta Slovenije z vsebino pošiljk ne razpolaga in je v skladu z Zakonom o poštnih storitvah zavezana k spoštovanju zaupnosti poštnih pošiljk: "Poseganje v vsebino poštnih pošiljk je dovoljeno le pristojnim organom pod pogoji, ki jih določa veljavna zakonodaja."

Kot so pojasnili, je v skladu z Zakonom o poštnih storitvah v pošiljkah ni dovoljeno pošiljati narkotikov in psihotropnih snovi, razen če je pošiljatelj ali naslovnik oseba, ki je po zakonu pooblaščena za promet z njimi ali za njihovo uporabo; eksplozivnih, vnetljivih, radioaktivnih ali drugih nevarnih snovi; živih živali; predmetov, katerih uvoz in promet sta prepovedana v naslovni državi; predmetov, ki so nevarni za zaposlene pri izvajalcu poštnih storitev; drugih snovi ali predmetov, katerih pošiljanje je prepovedano na podlagi zakona.

"Pošta Slovenije v primeru odkritja nevarne, prepovedane oz. sumljive vsebine v poštni pošiljki ravna v skladu s predpisanimi protokoli in obvesti pristojne organe. Zaznavanje sumljivih pošiljk je možno na več različnih načinov. Posebej so pregledane vse poštne pošiljke za določene državne organe in državnike (npr. državni zbor, urad predsednika RS idr.), kar velja tako za njihove službene naslove kot tudi za njihove domače (stalne in začasne) naslove," pravijo na pošti, kjer posebej poudarjajo, "da je Pošta Slovenije ravnala skladno z veljavnimi postopki in protokoli ter v sodelovanju s pristojnimi organi". Drugih pojasnil z njihove strani nismo prejeli.

Janša pričakuje enako obravnavo, kot jo je imel Pahor 

Medtem se je Janševa SDS odzvala na prejete grožnje s smrtjo. Po pisanju STA menijo, da so tovrstni napadi neposredna posledica pasivnih institucij, medijev, ki ustvarjajo klimo tolerance do nasilja, in opozicije, ki nasilja ni sposobna jasno obsoditi, mestoma ga celo podpihuje. 

"Pričakujem, da bosta policija in tožilstvo odreagirala po zakonu oziroma tako, kot sta v primeru grožnje Pahorju," so naknadno Janšev odziv za STA sporočili iz njegovega kabineta.

Pošiljki z grožnjami sta prejeli tudi poslanski skupini SNS, kar je Facebooku razkril sam poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti, in DeSUS, kjer pa je niso prevzeli, ker so jo prej prestregli v državnem zboru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  26 .10. 2021 ob  08: 53
13
"Ištrijan", si pozabil na vse podpornike iz NSI, SNS, SMC, DESUS, ki mu držijo vrečo in štango, tej so še hujši kot on, izdajalci in prevaranti !!!!!
kokodek |  26 .10. 2021 ob  08: 50
od oblasti, kaj drugega kot laž
manemebasat |  25 .10. 2021 ob  22: 36
21
Pa kaj zdaj, a bo kdo ovadil tega kretena, al bomo pustili , da si izmislja kar mu ku.ac zazeli?
Obala1 |  25 .10. 2021 ob  21: 21
30
Res so neumni v tej SDS stranki …ne znajo naredit en normalnen falsifikat…In taki naj bi vodili državo
joe jaxson |  25 .10. 2021 ob  20: 55
25
v pošti slovenije niste računali na tajnega poštarja zmahniča "the pig face" !
Ištrijan |  25 .10. 2021 ob  20: 25
47
Intrige, spletke, rovarjenje, komploti, lepljenje, ponarejanje, prirejanje, laganje, kriminal, organizirani kriminal, vse to in se vec je zascitni znak tiste stranke, ki jo vodi en plesasti dusevni bolnik, ki se mi zaradi nagravznosti upira njeno imenovanje!!!