POSTHUMNO: Letošnja Kocjančičeva nagrada Bertu Pribcu

Ankaran

Letošnji prejemnik priznanja z nagrado Alojza Kocjančiča je pesnik, publicist in prevajalec Bert Pribac. Kot so sporočili z Občine Ankaran, sta bila na razpis za podajo predlogov za letošnjega prejemnika priznanja predlagana dva kandidata, petčlanska komisija pa je z večino glasov izbrala maja letos preminulega Pribca.

Komisija, ki so jo sestavljali priznani umetniki in kulturni delavci Ines Cergol, Roberta Vincoletto, Edelman Jurinčič, Neva Zajc in Natalija Planinc, je v obrazložitvi spomnila, da je Pribac v slovenski književnosti zapisan kot najpomembnejši predstavnik avstralske diaspore, vendar je že od prve zbirke pesmi upesnjeval istrsko temo kot središče svojega domotožnega hrepenenja.

Leta 2012 ga je tedanji slovenski predsednik Danilo Türk odlikoval z redom zaslug za njegov prispevek k uveljavljanju istrske kulture in premoščanju slovenske politične razdvojenosti. Za Kocjančičevo nagrado je bil že nekajkrat predlagan. Po mnenju komisije je bil Pribac tako s svojim književnim opusom kot tudi z javnim delovanjem zgled ustvarjalne osebnosti, pokončnega in aktivnega človeka, ambasadorja slovenstva v svetu, obenem pa ambasadorja tuje kulture in ustvarjalnosti v Sloveniji.

Kot so na ankaranski občini spomnili v sporočilu za javnost, so občine Ankaran, Koper, Izola in Piran s sprejetjem novega odloka o podeljevanju priznanja z nagrado Alojza Kocjančiča obudile to pomembno priznanje, namenjeno posameznikom, skupinam, društvom, zavodom in drugim za posebne dosežke pri oblikovanju, raziskovanju in ohranjanju kulturne identitete Istre ter njeni prepoznavnosti v širšem prostoru.

Nagrado podelijo ob slovenskem kulturnem prazniku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija