POSODOBITEV VOJAŠKEGA VOZNEGA PARKA: V Luki Koper se bohoti 38 novih oklepnih vozil (FOTO)

Koper

Včeraj so v pristanišče Koper prispela nova lahka oklepna kolesna vozila JLTV 4x4 proizvajalca Oshkosh, ki jih je Slovenija kupila v ZDA po sistemu vlada-vladi, so sporočili z obrambnega ministrstva.

"Nakup zajema 38 lahkih oklepnih kolesnih vozil JLTV 4x4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg," so še zapisali in dodali, da jih bodo javnosti predstavili junija. Portal 24ur.com ob tem pojasnjuje, da M153 Kongsberg omogoča, da posadka orožje na vozilu uporablja iz notranjosti vozila s pomočjo kamer, tako vojaku ni treba zapustiti vozila in se izpostaviti večji ogroženosti.

Dogovor za nakup oklepnih kolesnih vozil je leta 2018 podpisal takratni obrambni minister Karl Erjavec. Na ministrstvu so takrat celotno investicijo ocenili na največ 32 milijonov evrov in navedli, da tovrstni nakupi zagotavljajo popolno preglednost in nakup brez posrednikov, hkrati pa je mogoče opremo kupiti po ugodnejših pogojih. "Vozila, ki so predmet pogodbe, imajo enako konfiguracijo kot vozila, namenjena za ameriško vojsko, kar pomeni, da smo jih kupili za najnižjo mogočo ceno. To v praksi pomeni, da smo za 38 vozil z oborožitvenimi sistemi plačali približno 50 odstotkov ocenjene vrednosti primerljivih vozil, kot smo jo ugotovili pri predhodni raziskavi trga," so dodali.

Z 18 novimi vozili z oborožitvenimi sistemi bodo opremili enoto za specialno delovanje, z 20 pa enote srednje bataljonske bojne skupine za zagotavljanje nacionalne obrambe in izpolnjevanje Natovih ciljev zmogljivosti za Slovensko vojsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  12 .05. 2021 ob  20: 14
Vozila za nove imperialisticne roparske pohode!
kokodek |  12 .05. 2021 ob  17: 35
orožje je namenjeno pobijanju ljudi ..... ven iz NATO!!!!!