POSNETEK, V KATEREM PROTESTNIKE OZNAČUJEJO ZA NASILNEŽE, JANŠA DELIL NA TWITTERJU: Gibanje Black lives matter se širi tudi po Evropi (VIDEO)

Slovenija

Premier Janez Janša je v zvezi s protesti, ki se po smrti temnopoltega Georga Floyda odvijajo po ZDA, podprl ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na svojem Twitter profilu je delil posnetek Fox TV, v katerem je voditelj protestnike označil za nasilneže. Gibanje 'Black lives matter' se je že razširilo v evropska mesta.

Prispevek Fox TV, ki ga je Janša s pripisom "Ostanite močne, ZDA" objavil na svojem Twitter profilu, govori, da so v Beli hiši "vsi iz sebe, ker naša mesta gorijo". Voditelj Tucker Carlson je bil v preteklosti že deležen kritik zaradi komentarjev čez priseljence in ženske. Tokrat je protestnike označil za nasilneže, zaradi katerih so Američani zbegani in prestrašeni. Kot med drugim pove v prispevku, "nič niso naredili, da bi zgradili to državo, zdaj pa jo hočejo uničiti".

Več kot 20 sekund je brez besed ob vprašanju, kako komentira ravnanje ameriškega predsednika, ostal kanadski premier Justin Trudeau. Šele potem je dejal, da vsi z grozo opazujejo, kaj se dogaja v ZDA.

Ameriški obrambni minister Mark Esper je povedal, da ga je Trump skupaj z načelnikom štaba združenih poveljstev Markom Milleyjem povabil na sprehod, policijske in vojaške enote pa so medtem napadle mirne protestnike pred Belo hišo. Pregnali so jih s solzivcem, konji, pendreki in gumijastimi naboji. Kot je dejal Esper, so ga "prinesli okrog". Ukaz za napad na protestnike je po navodilu Trumpa izdal pravosodni minister Bill Barr.

Kongresniki obeh strank so v skrbeh ob Trumpovi napovedi, da bo obudil zakon proti vstaji v ZDA in na ulice poslal vojsko. V torek je Trump vpoklical 700 pripadnikov 82. zračne divizije, namestili so jih v vojaški bazi blizu Washingtona za potrebe morebitnega posredovanja na ulicah. Pentagon ima v pripravljenosti še okoli 1400 oboroženih vojakov.

Zaradi protestov so policijsko uro razglasili v Mimailu, Los Angelesu, Chicagu, Richmondu, Atlanti in številnih drugih mestih.

Je pa protestnike podprl nekdanji ameriški predsednik Georg Bush mlajši, ki je opozoril na problem rasizma v ZDA. Obsodil pa je nasilje, saj "ropanje ni osvobajanje, uničevanje ni napredek".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija