POSLOVANJE V PRVI POLOVICI LETA: Luka Koper za šest odstotkov povečala čiste prihodke

Koper

V Luki Koper so v prvem letošnjem polletju pretovorili 11,9 milijona ton blaga, kar je za odstotek manj kot v enakem obdobju lani. Kljub temu so se čisti prihodki od prodaje matične družbe povečali za šest odstotkov na 118 milijonov evrov, predvsem zaradi boljše strukture pretovora in dodatnih manipulacij na blagu, so sporočili iz družbe.

V Luki Koper so tako v prvem polletju 2019 pretovorili za 4,9 milijona ton kontejnerjev oz. za pet odstotkov več kot v prvem polletju 2018, 3,8 milijona ton sipkih in razsutih tovorov (devet odstotkov manj kot v prvem polletju 2018), 1,9 milijona ton tekočih tovorov (12-odstotno povečanje glede na enako obdobje lani), dobrih 700.000 ton generalnih tovorov (devetodstotni padec glede na 2018) ter za slabih 529.000 ton avtomobilov (14 odstotkov manj kot v prvem polletju 2018), kažejo nedokončni in nerevidirani podatki, ki jih je danes na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila Luka.

Največji padec so pričakovano zabeležili pri avtomobilih, saj je trend prodaje novih avtomobilov na svetovnem trgu že daljše obdobje negativen. V skupini generalnih tovorov prav tako že dalj časa beležijo padec prometa rezanega lesa zaradi politične nestabilnosti v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu ter volatilnost na trgu železovih proizvodov, so ob tem zapisali v Luki Koper.

Po drugi strani se nadaljuje pozitiven trend kontejnerizacije, kjer se konvencionalni tip ladijskih prevozov zmanjšuje na račun prevozov v zabojnikih. Število kontejnerskih enot je tako v primerjavi z enakim obdobjem lani zraslo za dva odstotka.

Vse pomembnejši pa je segment polnjenja in praznjenja kontejnerjev, ki ustvarja multiplikativne učinke na več terminalih in nudi priložnost za storitve z višjo dodano vrednostjo. Devetodstotni padec pri sipkih in razsutih tovorih pa so v koprskem pristanišču pripisali predvsem tehnični okvari pri eni od strank, ki se prek Kopra oskrbuje s premogom, in zamiku prihoda ladij s sipkim tovorom v julij.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija