POSLEDICE VČERAJŠNJE NEVIHTE V IZOLI: Občina poziva k samozaščitnemu ravnanju (FOTO)

Izola

Po obilnem deževju med vikendom je Izolo včeraj pozno popoldne zajela še močna nevihta s točo in sodro. Padavine so bile okrepljene s silovitimi sunki vetra, ki so ruvali drevesa in povzročili v občini nemalo gmotne škode, obvešča izolska občina na svoji spletni strani. Med drugim, je na izolski marini odneslo bakreno streho

Na terenu so pomagali tako koprski poklicni gasilci kot člani Prostovoljnega gasilskega društva Izola in delavci JP Komunala Izola. Odstranjevali so podrta drevesa, veje in odtrgano bakreno streho. Neurje je odkrivalo strehe in podiralo drevesa, ki so poškodovala več avtomobilov. Gasilci pa so v Morovi ulici posredovali tudi zaradi padlega električnega vodnika, so objavili na spletni strani občine. 

Nevihtna celica je prišla nad naše kraje iz severnega Jadrana in se nato premaknila proti Trstu. Vzrok zanjo je kombinacija mrzlega zraka z južnimi vetrovi v višinah in razmeroma toplega morja. 

Včeraj zvečer so zaradi neurja več dogodkov obravnavali tudi policisti Policijske uprave Koper:
- v Izoli proti Belvederju je padla večja veja borovca na vozišče in zaprla cesto,
- v Jagodju, na Ul. Salvadora Allendeja, je večje drevo padlo na osebni avto,
- v Izoli je na parkirišču ob Dantejevi ulici padlo drevo na tri osebne avtomobile, pri marini je podrlo električni drog in drevo,
- v Izoli na Ul. oktobrske revolucije je prav tako padlo drevo na nadstrešek, ki je popustil in tako poškodoval še tri parkirana vozila,
- na Tomažičevi v Izoli je močan veter odpihnil del strešne kritine.

Občina Izola občane poziva k samozaščitnemu ravnanju

Področju poplavne varnosti se izolska občina posveča od pojava večjega neurja leta 2017. Letos so oddali projektno prijavo za sofinanciranje izgradnje zadrževalnikov padavinskih voda na Ministrstvo za okolje in prostor, januarja naj bi bila oddana tudi vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Tomaž Umek, predstojnik Urada za gospodarske dejavnosti, investicije in komunalni razvoj, je pojasnil, da "gre za dolgoročni ukrep; le zadrževalniki bodo pripomogli k preprečevanju poplav padavinskih voda. Vzdrževanje vodotokov, ki je v pristojnosti države, je zadnja leta dobro in temeljito, vendar to ne zadostuje zaščiti pred poplavami. Načrtujemo sofinanciranje omenjenega projekta s pomočjo sredstev za regionalni razvoj. Gradnja zadrževalnikov je vredna 1,5 milijona evrov. Polovico stroškov naj bi pokrili s sredstvi Evropske unije, ostalo z nacionalnimi sredstvi. Če bo vse potekalo tako, kot si želimo, bodo zadrževalniki vgrajeni v dveh letih, kar pomeni, da bo s tem zagotovljena bistveno višja stopnja poplavne varnosti."

Prizadevajo si tudi za poplavno varnost neposredno ob morju, zapisujejo. Umek opozarja, da se nam dolgoročno obeta višanje morske gladine zaradi podnebnih sprememb. Z nadvišanjem obalnega zidu lahko le deloma pripomoremo k večji poplavni varnosti. Samozaščitni ukrepi so na tej točki ključni. Zato Občina poziva lastnike nepremičnin na poplavnem območju, naj varujejo svoje premoženje in odmašujejo zamašene odtoke.

Denis Udovič, namestnik poveljnika Civilne zaščite Občine Izola, dodaja: "Vremenska prognoza ni ravno vzpodbudna, zato prosimo občane, naj ravnajo samozaščitno – z vrečami ali drugo pregrado, da bi preprečili vdor vode v objekte. Izolski gasilci razpolagajo z več kot 70 metri baraž, s čimer je zaščiten večji del starega mestnega jedra pred povišano gladino morja, ter električnimi črpalkami in agregati. Na napovedano vremensko dogajanje smo pripravljeni. Za varovanje Izolanov in njihovega premoženja skrbijo Civilna zaščita Občine Izola, JP Komunala Izola, PGD Korte, PGD Izola, Gasilska brigada Izola in Gasilska brigada Koper. In vendar občane pozivamo, naj tudi sami spremljajo obvestila na občinski spletni strani in Facebook strani Občine ter hidrološka poročila agencije za okolje."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija