POSLEDICE RUŠILNEGA POTRESA NA JAPONSKEM: Število smrtnih žrtev naraslo na 64, nadaljuje se iskanje pogrešanih (VIDEO)

Svet

Število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa z magnitudo 7,6, ki je stresel japonski polotok Noto, je naraslo na 64, danes poroča japonska tiskovna agencija Kyodo. Reševalci medtem nadaljujejo iskanje pogrešanih in odpravljajo posledice potresa, pri čemer jih ovirajo padavine. Vremenoslovci opozarjajo na možnost nadaljnjih zemeljskih plazov.

Oblasti v prefekturi Ishikawa so danes sporočile, da je bilo v potresu ranjenih najmanj 300 ljudi, od tega 20 huje. Reševalne službe nadaljujejo iskanje preživelih in odpravljajo posledice potresa, po pričakovanjih pa bi lahko število mrtvih in ranjenih še naraslo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Medtem so območje zajele občasne padavine, ki ovirajo reševanje. Nacionalna meteorološka agencija je prebivalce opozorila na možnost nadaljnjih zemeljskih in blatnih plazov. Padavine bodo sicer po napovedih vztrajale do četrtka. Po poročanju japonske televizije NHK celoten obseg uničenja še ni znan.

"Od nesreče je minilo več kot 40 ur. Prejeli smo veliko informacij o ljudeh v stiski in ljudeh, ki čakajo na pomoč," je danes sporočil japonski premier Fumio Kishida in napovedal podvojitev števila vojaškega osebja, ki so ga oblasti poslale na prizadeta območja, in sicer s 1000 na 2000.

Ob tem je premier zagotovil, da nedavna nesreča na tokijskem letališču ne bo vplivala na oskrbo prizadetih prebivalcev. V letalo japonske obalne straže, ki bi moralo na prizadeto območje dostaviti pomoč, je namreč v torek trčilo letalo družbe Japan Airlines.

V prefekturi Ishikawa je medtem brez elektrike še vedno več kot 32.000 gospodinjstev, številna mesta pa so ostala tudi brez tekoče vode. Dostavo pomoči po navedbah regionalnih oblasti ovirajo tudi uničene in poškodovane ceste.

Žarišče potresa je bilo na polotoku Noto, ki leži 505 kilometrov severozahodno od Tokia. Tudi v japonski prestolnici so potresne sunke čutili milijoni prebivalcev. Potresu je sledilo več kot 200 popotresnih sunkov, med katerimi je imel najmočnejši magnitudo 5,6. Japonska meteorološka agencija je v torek preklicala varnostno opozorilo pred cunamijem. Potres je sicer povzročil manjši cunami v bližini mesta Wajima, a valovi niso bili visoki več kot en meter.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija