POSLEDICE ARBITRAŽE: Za družine v Sečovljah je zadeva 'intimna'

Istra

Družine ob Dragonji, ki bi zaradi arbitražne razsodbe ostale na hrvaški strani in bodo od slovenske države dobile finančno pomoč za nakup nepremičnin v Sloveniji, so zadovoljne z izidom, predvsem pa upajo, da bo država držala dane obljube, pravi predsednik krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin.

Kot je sicer pojasnil za STA, se ti posamezniki ne želijo izpostavljati, ker gre za intimno zadevo. So pa zaenkrat zadovoljni, je povedal.

Slovenija bo sicer po napovedih danes izplačala prve finančne pomoči družinam, ki so se zaradi arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško odločile za preselitev v Slovenijo. S finančno pomočjo si bodo lahko v naslednjih treh letih kupile novo nepremičnino v Sloveniji. Skupno je bilo do konca marca vloženih 24 vlog, ki se nanašajo na 24 družin.

Domačini so bili sprva nezaupljivi

Polovico vlog so vložili pri upravni enoti Piran in se torej nanašajo na zaselke na levem bregu Dragonje. Domačini so bili po Fakinovih besedah glede obljub sprva skeptični, "ampak potem so videli, da je ta zadeva kolikor toliko resna in so se odločili za to rešitev". Glede določenih glasov, češ da je prihajalo do neenakih obravnav, pa Fakin verjame, da se je o finančni pomoči odločalo po točno določenih kriterijih.

Tudi na Razkrižju, kjer je vlog za denarno pomoč vložilo šest družin, domačini o tem ne želijo govoriti. Kot je za STA povedal tamkajšnji župan Stanko Ivanušič, danes še ne bo izplačil, najverjetneje niti jutri še ne. Odobrena naj bi sicer bila vsaj ena vloga, a še ni pravnomočna.

Izplačila pomenijo izvajanje t. i. interventnega zakona, ki ga je vlada oblikovala v okviru implementacije arbitražne razsodbe in ki ga je državni zbor potrdil konec novembra. Namen interventnega zakona je ohraniti pravice in obveznosti, ki so jih posamezniki imeli na dan razglasitve razsodbe na slovenskem ozemlju, ki je po razsodbi postalo del ozemlja Hrvaške.

Nepremičnine na Hrvaškem bodo obdržali

Zakon velja za slovenske državljane ali pravne osebe, ki so na dan pred razglasitvijo razsodbe imeli stalno prebivališče ali sedež podjetja ali so bili lastniki nepremičnin na slovenskem ozemlju, ki na podlagi arbitražne razsodbe ne ležijo več na slovenskem ozemlju. Velja za ozemlje, ki na podlagi razsodbe ni več del ozemlja Slovenije.

Časa za vložitev prošnje je sicer eno leto od uveljavitve zakona, ti, ki bodo izkoristili to pravico, pa bodo morali namero z nakupom nepremičnine uresničiti v treh letih. Zatem bodo morali tam bivati vsaj deset let.

Bodo pa svoje sedanje nepremičnine, ki bodo ostale na Hrvaškem, lastniki obdržali. Zato bodo nadomestila države nekoliko nižja, kot so sprva načrtovali, saj naj bi pri tem z lastno participacijo sodelovali tudi sami.

Deli novico:

brezanova |  25 .04. 2018 ob  13: 17
Hecno, in še 1994 si je SLO priključila omenjeno območje in sedaj je ala nazaj priključila HRV.
Hecno |  24 .04. 2018 ob  08: 48
Zdaj, ko je beseda o denarju, gre pa za njihovo intimno zadevo? Pa že celo življenje točno vedo, kje živijo in pri katerih organih urejajo zadeve. Imam občutek, da je ljubezen do domovine premosorazmerna z višino odškodnine...
Pjero |  19 .04. 2018 ob  15: 22
Ke bale.
Prav , da so izkoristili priliko.
Nova hiša in še vikend zraven.
Vsaj nekaj dobrega od tega neumnega razmejevanja Istre.
Nemiri |  19 .04. 2018 ob  13: 24
Kaj so te ograje??????????????
biznis |  19 .04. 2018 ob  13: 14
10 let ziviš v stanovanju v slo, malo se stisneš, uno hišo v hr oddaš v najem, po 10 letih se preseliš.
imaš stanovanje v slo in kupček denarja na banki.