POSLANSKA PODPORA NOVELI O DDV: Kaj ta prinaša v vsakdan?

Slovenija

Poslanske skupine so danes na seji DZ napovedale, da bodo predlog novele zakona o DDV, s katerim bi prenesli določbe dveh področnih evropskih direktiv, podprle ali mu ne bodo nasprotovale. Novosti se med drugim nanašajo na plačevanje DDV za storitve v drugi državi članici ter na enotno obravnavo glede DDV vseh vrst kuponov.

Z novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV) bodo prenesli določila evropskih direktiv glede obravnave kuponov ter v zvezi z nekaterimi obveznostmi glede DDV, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo, ki se bodo začele uporabljati s 1. januarjem 2019, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Natalija Kovač Jereb.

Po novih pravilih EU bodo vsi kuponi v vseh državah članicah enotno obravnavani glede DDV. "Razlike v nacionalnih ureditvah so povzročale problem dvojnega obdavčevanja in težave pri čezmejnem širjenju svojih dejavnosti, namesto da bi imeli korist od enotnega trga, s temi pravili pa naj bi se to stanje odpravilo," je dejala Kovač Jerebova. Nova pravila bodo veljala za kupone, ki bodo izdani po 31. decembru 2018.

Novela prinaša tudi o poenostavljena pravila o DDV za mala podjetja, izvajalce telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev, kadar se te opravljajo za osebe, ki niso davčni zavezanci, v drugih državah članicah.

Predvideno je podaljšanje veljavnosti sektorskega mehanizma obrnjene davčne obveznosti za prenos pravic do emisije toplogrednih plinov do 30. junija 2022, predlagana je tudi ukinitev nekaterih obveznosti zavezancev do davčnega organa.

Poslanske skupine so napovedale, da bodo predlog zakona podprle oz. da mu ne bodo nasprotovale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija