POSLANEC TAŠNER VATOVEC: "Slovenija naj Assangeu ponudi politični azil"

Slovenija

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je javno pozval vlado, da stori vse, kar lahko, da prepreči izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA, in mu ponudi politični azil v Sloveniji.

Britanska policija je v četrtek v Londonu aretirala Assangea, ki je od leta 2012 bival na tamkajšnjem veleposlaništvu Ekvadorja. Pred tem mu je ekvadorska vlada odvzela mednarodno zaščito in državljanstvo. V ZDA ga iščejo zaradi objave zaupnih diplomatskih depeš.

V poslanski skupini Levica so danes zapisali, da gre pri aretaciji Assangea za vrhunec s strani ZDA organiziranega večletnega napada, katerega cilj je diskreditiranja novinarja in žvižgača, ki je s svojim delovanjem objavljal in razkrival pristne dokumente, ki pričajo o spornih, koruptivnih in kriminalnih praksah več vlad in organizacij.

"Umik političnega azila za Juliana Assangea s strani ekvadorske vlade in aretacija ustanovitelja Wikileaksa s strani britanske policije sta sramotni dejanji, ki predstavljata kršitev človekovih pravic in mednarodnega prava ter ogrožata svobodno in neodvisno novinarstvo. Obenem je to tudi močan napad na vpogled javnosti v prakse vlad in njihovih agencij, ki omejujejo posameznikovo svobodo," so še zapisali v PS Levica.

Vatovec je v tej luči javno pozval vlado, da stori vse, kar je v njeni moči, da prepreči izročitev Assangea ZDA in mu ponudi politični azil v Sloveniji. Kot je utemeljil, se Assange V ZDA sooča z obsodbo na doživljenjsko zaporno kazen ali celo smrtno kazen zaradi razkrivanja ameriških vojnih zločinov. "Upravičeno lahko sumimo, da ne bo deležen pravičnega sojenja," še menijo v PS Levica.

V zunajparlamentarni stranki Dobra država pa so danes vlado pozvali, naj obsodi aretacijo Assangea. Tudi v Dobri državi so mnenja, da Assangeu v ZDA ne more biti zagotovljeno pravično in neodvisno sojenje v zvezi z očitki ameriške administracije, da je razkrival državne skrivnosti. "Zaščita novinarjev in žvižgačev je temeljni postulat demokracije, zato je tovrstno ravnanje z novinarjem v eni od držav članic EU hud udarec za evropske vrednote in vladavino prava," so še poudarili v Dobri državi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  13 .04. 2019 ob  22: 00
Tašner Vatovec te son una gran mona. Non capisci un tubo de politica estera e economia.

Mogoče bodo v prihodnosti v Sloveniji ostali samo državni uslužbenci. Samo kdo bo potem prispeval za njihove plače? Dr. Matej Tašner Vatovec je v oddaji Tarča na TV Slovenija o podjetju Akrapovič, ki je na letni ravni v letu 2017 plačalo 15 milijonov evrov davkov in ni prejelo evra državne pomoči, trdil, da je prejemalo državne subvencije in ni plačalo skoraj nič davkov..Ko ga je kasneje med oddajo Tarča novinarka Erika Žnidaršič seznanila s podatkom, da Akrapovič ni prejel evra državnih subvencij. je ostal brez besed in argumentov..Zgleda da dr. Tašner Vatovec ne obvlada niti osnov ekonomije in ne ve od kod prihaja denar za njegovo plačo. S 15 milijoni evrov davkov, ki jih je plačalo podjetje Akrapovič bi lahko država izplačala 3291 bruto poslanskih plač v višini kot jo dobiva dr. Tašner Vatovec. In, če ima vlada namen še bolj zvišati davke bo šlo še več podjetij kot sta Boscarol in Akrapovič v tujino, podjetij, ki sta na svojem področju v svetovnem vrhu in sta dobitnici prestižnih tujih in domačih nagrad. In ko bo šla večina, ki vplačuje v državno blagajno, bodo šle tudi vaše plače dragi državni uslužbenci.
galeb |  13 .04. 2019 ob  11: 03
@max
"vrjetno se je sam predal, za inscenirat arest, kjer je ponosno reklamiral svojo knjigo, očitno je interes do njega z leti zbledel."

Kakšen smisel za zarote imaš šele ti!!!
Olgo Franco |  13 .04. 2019 ob  10: 06
Kmalu bos rabu ti azil Tasner Vatovci...
Prognostik |  13 .04. 2019 ob  07: 22
Tega Vatovca lahko poslušate na RTV SLO 3 ko so kakšne seje delovnih teles in vam povem da takšnim tipom ni mesto v parlamentu. Za njega ne veš ali je glup ali se amo dela - trol.
Eho |  12 .04. 2019 ob  22: 46
Res zgleda bolj on bled, kot pa tvoj interes za njega.
max |  12 .04. 2019 ob  21: 17
-7
Assange, novodobni dobičkotvorec, intervij, knijige,filmi, ... altro ke človekoljub, le izkorišča lahkovernost ljudi, ki verjamejo v zarote in ostale bulshite... vrjetno se je sam predal, za inscenirat arest, kjer je ponosno reklamiral svojo knjigo, očitno je interes do njega z leti zbledel.
Mojcaa2 |  12 .04. 2019 ob  18: 23
-6
Tasner dobil svojih 5 minut...
žveplo |  12 .04. 2019 ob  14: 18
16
Seveda azil, ampak si ne upajo, da ne bi tudi pri nas začel brskat, da ne bi v prostem času ugotovil kaj je s teš 6, pa s patrio, pa z orožjem po letu 91, pa z drugim tirom, pa z mađari, pa s hrvati, pa kar je najhujše z vso menedžersko prilastitvijo in odtokom državnega denarja v davčne oaze in nastankom vseh pufov države na ta račun... eeeee smo krvavi pod kožo, zato mu ne bodo dali azila, niti pod razno, sploh pa ne cerar, niti SD niti SDS pravzaprav nihče razen mogoče levice, piratov, boljše države in smo že pri koncu.. no ja mogoče celo šarec, če ne bi bil odvisen od koalicije...
galeb |  12 .04. 2019 ob  13: 58
20
Ko bi bilo več takih pogumnih mož, bi bilo na svetu marsikaj drugače. Jasno, da je Assange trn v peti tistim, ki imajo korist, da je stanje tako, kot je...
Eho |  12 .04. 2019 ob  13: 11
28
Človeštvo mora pomagat Assangeu. Ta izjemen in korajžen mož se nesebično in brez skritih motivov ter na miroljuben način nenasilno trudi, da bi šlo človeštvu bolje.