POSLANEC MATEJ T. VATOVEC: "Ime države Izrael je postalo povezano z besedo genocid"

Koper

"Ime države Izrael je z današnjo sodbo postalo neločljivo povezano z besedo genocid," je v svojem odzivu na razsodbo meddržavnega sodišča v Haagu v primeru tožbe Republike Južna Afrika proti Izraelu zaradi zločinov nad Palestinci zapisal obalni poslanec Matej T. Vatovec.

"Da sodišče v Haagu ni šlo tako daleč, da bi ukazalo prekinitev ognja, je manj bistveno. Sodišče tako ali tako nima moči, da bi uveljavilo takšno razsodbo proti režimu Benjamina Netanjahuja, ki je že zdavnaj napovedal, da ne bo upošteval nikakršne sodbe. Bolj bistveno je, da je sodišče odločilo, da je pristojno za sum genocida v Gazi in da bo o tem presojalo še naprej. Potrdilo je, da je Izrael povzročil ogromno uničenja, smrti in izselitev. Izraelu je naložilo, da mora sprejeti ukrepe, da prepreči genocid in ne uničuje dokazov," meni obalni poslanec iz vrst Levice Matej T. Vatovec.

Kot poudarja, je pomembno, da se Izrael ni izognil sodišču, na katerem se zagovarja pred tožbo, in čestita Republiki Južni Afriki "za načelnost in pokončnost, ki je države razvitega zahoda niso zmogle".

Izrael se po njegovem mnenju zagovarja tudi pred javnim mnenjem celotne svetovne javnosti in to bitko izgublja. "Ime države Izrael je zdaj neločljivo povezano z besedo genocid. Zdaj je čas, da prisilimo svetovne voditelje, zunanje ministre in diplomate, da jo začnejo uporabljati tudi oni. In da temu primerno sledijo tudi ukrepi sankcij, bojkotov in mednarodne osamitve," je prepričan Vatovec.

"Slovenska politika je besedo genocid tudi začela uporabljati, pozno in previdno, pa vendar. Naslednji korak je, da si jo upa porabiti tudi v Varnostnem svetu OZN, na zasedanjih zunanjih ministrov EU in v pogovorih s silami, ki omogočajo morijo Izraela v Gazi," zaključuje svoj zapis obalni poslanec Vatovec.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  27 .01. 2024 ob  11: 12
Mnenje tega iztirjenca šteje toliko kot pasji iztrebek...
Kristjan |  27 .01. 2024 ob  08: 45
11
Vatovec itak sinonim za Butale. Drugače primerjati Izraelce z rutarji je znak nerazgledanisti ali pa si pač kameltrajbar. Eno delajo iz puščave čudeže in se razvijajo, drugi pa režejo glave in so ostali v 17stoletju.
kokodek |  26 .01. 2024 ob  22: 41
-1
danes je 79 let od osvoboditve Aushwitza, na žalost se Netanjahu in država Izrael zelo podobno obnašata kot nacistična Nemčija s Hitlerjem na čelu!
Stric iz ozadja |  26 .01. 2024 ob  21: 12
Ime Matej T.Vatovec je že od 07.10.2023 povezano z hlapčevstvom, izdajstvom in psihopatijo. Bolnik! In zagotovo že od prej. NAj se gre za palestince borit v Gazo, ne pa lapat tu ter vse dejanske obveznosti prenašati na druge. Kot že večkrat napisal: palestinske zastavice in zeleno naglavno ruto z napisom Alah akbar častimo in MRŠ v Gazo! Govno in gnida!
Zvitalisica |  26 .01. 2024 ob  18: 20
13
1. Vse zrtve enako stejejo, zanikanje enega samega mrtvega je prvi vzrok, da smo se dalec od resitve problema
2. Na eni strani gre najbrz za vecvrednostni obcutek, neke vrste mesijanstvo, na drugi strani za nerazumno ustrahovanje lastnih ljudi in zaviranje v razvoju in evoluciji lastne druzbe. Dokler otroke dojis z ubijanjem, sovrastvom in zanikanjem drugih bitij, nikar ne pricakuj, da bos faktor nekega morebitnega dogovora.
3. Da je nekaj hudo narobe z ljudmi iz Gaze, govori dejstvo, da jih noce sprejeti niti ena sama drzava - ne siitska ne sunitska. Bi jih pa sprejela nasa vlada, seveda tako, da jih nastani pod mojo hiso, ne npr. v gospodinjstvu vatovca mesca sukicke ipd ljubiteljev pisane rute.
4. Ko bodo svetu dali nobelovce, nove iznajdbe, vrhunske umetniske stvaritve, bodi postali spostovanja vredni. Dokler grozijo sosedom, njihovi istomisljeniki pa rezejo vratove uciteljem po Evropi, do takrat so: NIC TOCK !!!!!!