POSLANCI TUDI V ZAKONU O ZAŠČITI ŽIVALI TE OPREDELILI KOT ČUTEČA ŽIVA BITJA: Hotova zadovoljna, da so končno našli skupni jezik

Slovenija

Državni zbor je danes s 53 glasovi za in 17 proti po skrajšanem postopku sprejel vladno novelo zakona o zaščiti živali. Novela prinaša uskladitev slovenske zakonodaje z evropsko direktivo o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene. Rok za implementacijo direktive se je sicer iztekel že aprila 2018.

Poslanci so o noveli zakona o zaščiti živali razpravljali že na sredinem plenarnem zasedanju. Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je uvodoma pojasnil, da novela prinaša v zakon tudi opredelitev iz stvarnopravnega zakonika o živalih kot čutečih živih bitij.

Sicer že veljavni zakon omogoča z ustavo zagotovljeno zaščito živali, predvsem z vidika preprečevanja mučenja živali in zagotavljanja dobrobiti živali. Kmetijsko ministrstvo pa je v sodelovanju s številnimi deležniki že začelo pripravljati nov sistemski zakon. Na potrebo po novem zakonu so opozorili tudi poslanci.

Obalna poslanka Meira Hot

Večina poslancev se je tako strinjala, da je treba pripraviti novi zakon o zaščiti živali, ki bo na ustrezen način reševal še številna druga vprašanja, kot so odprava evtanazije zdravih živali v zavetiščih, oskrbo zapuščenih živali in prepoved poskusov na živalih.

Obalna poslanka Meira Hot je ob tem izrazila zadovoljstvo, "da smo po toliko letih praznega teka končno našli skupen jezik in odločnost, da smo živali kot čuteča živa bitja zakonsko opredelili tako v stvarnopravnem zakoniku kot tudi v zakonu o zaščiti živali."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  19 .06. 2020 ob  17: 05
Ce verjames da zival nima custev,vzami dobermana postavi ga na mizo primi klesce in odscipni mu jajca
Eho |  19 .06. 2020 ob  09: 51
Mladičkov živali ne bi smeli imeti v človeški prehrani...Ne kozličkov, ne odojkov, ne teličkov, ne piščancev......Tudi poceni jajc ne kupovati, raje dajte kakšen cent več za jajce, tako boste prispevali k omilitvi trpljenja nesnic....Skratka nič ni narobe če imamo v človeški prehrani tudi meso, vendar le če smo za živali lepo skrbeli. Za človeško prehrano bi smeli imeti samo stare živali tik pred njihovim naravnim koncem za katere smo zelo lepo skrbeli za časa njihovega življenja. Še najbolj skromne ribiče po smrti preganjajo ribe demoni. Predstavljati si ne morem kaj čaka vodilne v mesno predelovalni industriji, ki na račun trpljenja živali ustvarjajo milijardne profite za svoje sebične cilje namesto, da bi ta denar vlagali v namene lajšanja trpljenja živali, ki so namenjene človeški prehrani...Vsem, ki so se borili za nov zakon iskrene čestitke, posebej pa Meiri.
Veštivemjaz |  19 .06. 2020 ob  00: 09
@ištrijan z š in jem dau sm sam primer lahk bi reku poli salama al dondole isto sr..drugo pakovanje ni blo nic vernega .. viva
Ištrijan |  18 .06. 2020 ob  22: 29
-1
@Veštivemjaz

Predvsem pa zelo okusni! Kar je najbolj pomembno!
Veštivemjaz |  18 .06. 2020 ob  20: 30
Tut odojki k se pečejo po portoroskih restavracijah so čutna bitja!!!!!!