POSEL BODO PO PRIČAKOVANJIH DOBILI TUJCI: Danes se izteče rok za oddajo ponudb za glavna gradbena dela

Slovenija

Danes popoldne se izteče rok za oddajo ponudb za glavna gradbena dela na projektu drugi tir DivačaKoper. Družba 2TDK, ki izvajalce išče z dvema razpisoma, bo najprej preverjala usposobljenost ponudnikov, v drugi fazi pa se bo z njimi pogajala še o ceni. Računajo, da bi brez večjega števila pritožb gradnja lahko stekla v drugi polovici leta.

Razpis za glavna dela so v projektnem podjetju 2TDK razdelili na dva dela, in sicer od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra. Prvo javno naročilo predvideva gradnjo dveh predorov s servisnimi cevmi in pripadajočo predorsko opremo, drugo pa gradnjo preostalih šestih predorov in dveh viaduktov, zemeljskih del ter drugih objektov na trasi drugega tira.

V Sloveniji je po kolapsu gradbene stroke v času gospodarske krize zmanjkalo gradbincev, ki bi se lahko samostojno prijavili na razpis, zato bodo po pričakovanjih posel dobili tujci. Prvi mož 2TDK Dušan Zorko je sicer ob objavi razpisov izpostavil, da so javna naročila oblikovana tako, da lahko v njih sodelujejo tudi slovenska podjetja. Med ponudbami bo najverjetneje tudi ponudba turškega gradbinca Cengiz, ki bo gradil drugo cev karavanškega predora. V Cengizu so namreč večkrat javno izrazili zanimanje za trenutno največji slovenski infrastrukturni projekt.

Medtem ko se v 2TDK pripravljajo na pregled ponudb za glavna dela, pa na epilog še čaka naročilo za objekte za prečkanje doline Glinščice. Tega je 2TDK objavil marca lani, nato pa ga je zaradi suma ponarejene reference izbranega ponudnika razveljavil. Podjetja Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel so zoper odločitev 2TDK vložila zahtevek za revizijo, državna revizijska komisija pa končne odločitve še ni sprejela, saj še čaka na pridobitev strokovnega mnenja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija