POSEBNO OPOZORILO REGIJSKEGA CENTRA ZA OBVEŠČANJE: Divjale bodo nevihte z močnejšimi nalivi!

Slovenija

Ob obilnih padavinah reke po Sloveniji naraščajo, veliko vodnatost imajo predvsem v zahodni polovici Slovenije. Vipava in Ljubljanica se v manjšem obsegu razlivata, prehodno se lahko razlijeta tudi Gradaščica in Poljanska Sora, opozarjajo na Agenciji za okolje (Arso). Zaradi močnih nalivov lahko narastejo tudi hudourniki v južni Primorski, opozarja center za obveščanje. 

Danes popoldan se bo po hidrološki napovedi Arsa pretok Ljubljanice in Vipave v spodnjem toku ustalil, reki pa se bosta razlivali na območjih vsakoletnih poplav. Tudi drugod bodo reke danes čez dan še naraščale. Popoldan bodo začele upadati sprva v zahodni Sloveniji, zvečer in v noči na sredo pa tudi drugod.

Danes in predvsem v sredo bodo ob močnih padavinah lahko hitro narasli hudourniški vodotoki in manjše reke. Pojav je zaradi velike namočenosti tal bolj verjeten v zahodni polovici države, kjer so ponekod možna tudi razlivanja

Iz centra za obveščanje so medtem sporočili, da se v južnem delu Primorske pojavljajo nevihte z močnejšimi nalivi: "Vremenska postaja Slavnik je v pol ure izmerila 31,5 mm padavin." Krajevno močnejši nalivi lahko popoldne nastanejo predvsem na Primorskem in Notranjskem, zvečer pa se bo dogajanje prehodno umirilo. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, opozarja center za obveščanje. Arso je za danes popoldan izdal rumeno opozorilo ogroženosti

Jutri bodo v spodnjem toku še naprej naraščale Sava, Krka in Kolpa. Vodnatost rek se bo povsod po državi zmanjševala v četrtek, napovedujejo na Arsu. Po njihovih podatkih je bila temperatura večine rek danes zjutraj med 10 in 17 stopinj Celzija, morje ob slovenski obali pa ima 21 stopinj. Dnevno nihanje temperature rek bo danes še neizrazito.

Po poročanju Arsa je na Goriškem in v slovenski Istri v zadnjem tednu padlo od 80 do 170 litrov dežja na kvadratni meter. "Ob obali ga toliko ni padlo v vseh prvih petih letošnjih mesecih skupaj," so zapisali na Twitterju.

Na letališču v Portorožu je od prejšnjega četrtka do danes zjutraj padlo 146 litrov dežja na kvadratni meter, kar je 39 litrov več, kot ga je prej padlo v petih mesecih skupaj, piše vremenski portal 24/7. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija