POSEBNI UKREPI V LEKARNAH IN PRI MAŠAH, VEROUK ODPADE: Lekarne se lahko občasno zaprejo!

Slovenija

Slovenski škofje so na podlagi odredbe o prepovedi zbiranja v zaprtih javnih prostorih, kjer se zbira več kot 100 oseb, in pojasnil pristojnih institucij posodobili navodila Slovenske škofovske konference (SŠK) za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med drugim so dovoljene maše z do 100 verniki, verouk pa je odpovedan. Tudi Lekarniška zbornica Slovenije poziva javnost, naj v lekarno stopajo le zdravi posamezniki z razkuženimi rokami, pri tem pa tudi nujno upoštevajo minimalno razdaljo z najbližjo osebo. V lekarnah se namreč v zaprtem prostoru srečujejo zdravi posamezniki, kronični bolniki in akutno bolni, zato je zavedanje o varnosti pred vstopom še kako pomembno.

V SŠK pozivajo vernike, ki niso zdravi ali imajo druge kronične bolezni oz. so starejši, da naj ostanejo doma. V primeru, da se ob nedeljah ne bi mogli udeležiti maše, naj se udeležijo maše med tednom.

Škofje so se v želji po varovanju zdravja ljudi in preprečevanju epidemije odločili, da Katoliška cerkev sledi splošnim navodilom, ki veljajo za vse ustanove v državi, kljub mnenju ministrstva za zdravje, da odredba o zbiranju oseb ne velja za verske obrede.

Nova navodila tako do preklica določajo, da se lahko svete maše v cerkvah, kapelah in drugih zaprtih prostorih naenkrat udeleži do 100 vernikov, vključno z duhovniki, ministranti in pevci. To velja pod pogojem, da so lahko drug od drugega oddaljeni meter in pol. Enako velja za druge verske obrede, kot so poroke, krsti in pogrebi.

Prav tako so se škofje odločili, da do nedelje, 29. marca, z možnostjo podaljšanja, odpovedujejo verouk na župnijah. Kot so navedli v SŠK, naj kateheti starše prosijo, da manjkajočo snov predelajo skupaj s svojimi otroki. Poleg tega naj preložijo oz. odpovejo načrtovane duhovne vaje.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Pripravili so tudi nekaj navodil, ki veljajo posebej za duhovnike. Med drugim škofje duhovnikom z znaki akutne bolezni dihal ukazujejo, da ne izvajajo verske dejavnosti, se samoizolirajo in po telefonu takoj stopijo v stik s svojim osebnim zdravnikom. O svojem stanju naj obvestijo tudi svojega škofa ali redovnega predstojnika.

Župniki in duhovniki morajo obenem zagotoviti ustrezne osebe, ki bodo skrbele za to, da med verskimi obredi v cerkvah ne bo več kot 100 vernikov. V primeru, da število vernikov preseže dovoljeno, naj po možnosti sveto mašo obhajajo zunaj cerkve. Maše na prostem so dovoljene, navzočih pa je lahko do 500 vernikov.

"Zaradi povečane pojavnosti okužb dihal in trenutnega epidemiološkega stanja v Evropi in svetu vljudno naprošamo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni ostanete doma. Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. Vse obiskovalce zato naprošamo, da pred vstopom v lekarno razmislijo o svojem zdravstvenem stanju," pa je v današnjem sporočilu za javnost pozvala Lekarniška zbornica Slovenije.

Vse obiskovalce lekarn prosijo, da si ob vstopu v lekarno razkužijo roke, v lekarni pa držijo razdaljo vsaj en meter do najbližje osebe. "S takšnimi ukrepi bomo vsi skupaj pripomogli k preprečevanju širjenja okužb dihal in drugih bolezni," so dodali.

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

Najbolj pomemben model znamke Škoda je že na voljo, da ga naročite pri Porsche Koper. Naročila za novo generacijo modela Škoda Octavia Combi se začnejo z vstopno ceno že od 18.387 evrov! Prva vozila bodo v salonu konec marca 2020. "Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi.

V lekarniški zbornici ob tem svetujejo, da naj bo oseba, ki bo zdravila prevzela za obolelega, seznanjena z vso terapijo, ki jo bolnik prejema. Tako bodo farmacevtski delavci lažje svetovali glede ustrezne uporabe zdravil.

Farmacevtski strokovni delavci v lekarnah zagotavljajo neprekinjeno preskrbo z zdravili, kar je v dani situaciji ključno in zelo pomembno. "Prosimo za razumevanje in potrpežljivost, ko se lahko ob čiščenju, prezračevanju in razkuževanju prostorov lekarna zaradi varnosti in zaščite obiskovalcev in zaposlenih začasno zapre," so še pojasnili v zbornici.

V Sloveniji je 341 javnih lekarn, ki delujejo skladno z zakonom o lekarniški dejavnosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija