POSEBEN PAS ZA PEŠCE OB STRUNJANSKI STJUŽI? Občina Piran za projekt čaka sredstva EU

Piran

Pred časom smo poročali o pripombah bralcev, da vlada na pločniku ob strunjanski Stjuži preveč gneče. Poleg pešcev je tam namreč vedno več kolesarjev, zato se je izkazalo, da na enem pasu ti ne morejo sobivati. Težavo so prepoznali tudi na piranski občini, kjer že imajo idejno zasnovo projekta ureditve nove pešpoti, lani so njeno izvedbo celo napovedali za letos, a se je očitno zataknilo pri sredstvih. Kot pravijo zdaj, bodo morali za zagon projekta počakati na denar Evropske unije.

Občina Piran je januarja letos s strani projektanta PS Prostor pridobila izvedbeni načrt za umestitev pločnika in kolesarske steze ob Stjuži v Strunjanu, torej ob lokalni cesti, ki vodi od naselja Strunjan proti Vili Tartini. Izvedbeni načrt predvideva izvedbo pločnika med cesto in zelenico v dolžini okoli 1000 metrov na način, da se vozišče ceste zoži za 50 centimetrov in da poseže pločnik 100 centimetrov v zelenico.

"Pločnik bi bil urejen ob cesti. Na obstoječem pločniku, ki ga je Občina Piran sanirala leta 2020, pa bi uredili kolesarsko stezo," so obrazložili na občini. Projektantska ocena vrednosti del znaša 186.000 evrov z davkom, pri čemer pa še niso upoštevane podražitve, ki smo jim priča v letošnjem letu.

Vsi nad idejo niso navdušeni

A glede na to, da nad projektno rešitvijo, ki predvideva umestitev pločnika ob cesto, na obstoječem pločniku pa ureditev kolesarske steze, niso navdušeni vsi deležniki v prostoru – nekateri so namreč mnenja, da umestitev pločnika takoj ob cesti predstavlja veliko nevarnost za pešce in predlagajo ureditev kolesarske steze ob Stjuži – bodo na občini za takšno projektno rešitev ponovno poskušali pridobiti pozitivno soglasje s strani zavoda za naravo.

Že ob rekonstrukciji obstoječega pločnika v letu 2019 je bil namreč namen občine urediti kolesarsko stezo ob Stjuži, vendar takrat s strani Zavoda RS za varstvo narave za poseg niso prejeli pozitivnega soglasja. "Posledično smo naročili izdelavo in pridobili projektno dokumentacijo, ki predvideva umestitev pločnika ob cesti, na obstoječem pločniku pa ureditev kolesarske steze," so pojasnili na piranski občini.

"Če s strani zavoda za naravo ne bomo pridobili pozitivnega soglasja za zgoraj omenjeno projektno rešitev, bomo šli v izvedbo tega projekta, vendar le ob zagotovitvi EU sredstev za izvedbo," pravijo na piranski občini.

"V letošnjem letu ne predvidevamo izvedbe omenjene investicije. Želimo si jo izvesti s pomočjo EU sredstev, zato budno čakamo na objavo EU razpisa, na katerega se bomo prijaviti," še zaključujejo.

BONUS VIDEO: V Kopru se piše novo poglavje industrijske zgodovine

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
DAN44 |  01 .06. 2022 ob  15: 12
spet boste metali denar v smeti. kolesarji naj se vozijo po cesti!