POSEBEN DAN ZA OBČINO PIRAN: Priznanja podeljena, praznovanje še ni zaključeno (FOTO)

Piran

Petek, 13. oktober, je bil za Občino Piran pomemben dan, saj so obeležili občinski praznik v spomin na ustanovitev prvega Mornariškega odreda. Slovesnosti so se odvijale v skladišču soli Grando v Portorožu, kjer so se združili v duhu solidarnosti, ki je osrednji element skupnega življenja v piranski občini.

Na osrednji prireditvi, ki so jo poimenovali 'Objemi', so se poklonili vsem občankam in občanom, ki nesebično skrbijo za druge. Župan Andrej Korenika je v svojem pozdravnem govoru izrazil spoštovanje in hvaležnost do vseh, ki prispevajo k boljšemu življenju v občini: "Vsi dobri ljudje, ki nocoj s svojo navzočnostjo dokazujete, da ostaja Občina Piran trdna, solidarna in povezana skupnost, pripravljena, da se s skupnimi močmi spopade z izzivi prihodnosti. Zelo sem ponosen in počaščen, da vas lahko ob skupnem prazniku pozdravim kot župan Občine Piran in se vam še enkrat zahvalim za zaupanje, ki ste mi ga izkazali na volitvah lani decembra."

Osrednjo občinsko slovesnost so obogatili s podelitvijo občinskih priznanj, kjer so izpostavili posameznike in organizacije za njihovo izjemno delo. Občinski svet Občine Piran podeljuje Zlati grb Občine Piran za življenjsko delo, večletne uspehe ali enkratne izjemne dosežke trajnejšega pomena, s katerimi se povečuje ugled občine na gospodarskem, družbenem ali drugem področju življenja in dela.

Zlati grb Občine Piran je prejela zdravnica in predsednica OZRK Piran Olga Šinkovec Somrak za humanost, strokovnost in predanost pri opravljanju zdravniškega poklica v občini Piran, vztrajno prostovoljno delovanje ter odločno vodenje območnega združenja Rdeči križ Piran. V njenem imenu je priznanje prevzel njen soprog Samo Somrak.

Priznanje Grba odličnosti v turizmu za leto 2023 je prejela Irena Fonda, ki z izjemno predanostjo, avtentičnostjo ter inovativnim pristopom v turizmu osvaja srca obiskovalcev iz celega sveta. Njen prispevek navdihuje k višjim standardom in trajnostnemu razvoju turizma. Grb odličnosti je prejela za dolgoletno delovanje in viden prispevek k razvoju turistične ponudbe ter prepoznavnosti destinacije Portorož in Piran ter za sodelovanje pri promocijskih dejavnostih na regionalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Občina Piran je podelila tudi posebno občinsko priznanje za humanitarna dela, ki izkazujejo sočutje in pomoč sočloveku. To priznanje je prejel Danilo Vladimir Sergaš za dolgoletno humanitarno delo in predanost krvodajalstvu v občini Piran.

Kulturni program je bil izveden pod režijo in scenografijo Ivana Lobode, s povezovalko Laro Komar, z nastopi MMS banda, pevke Leje Sirk, pevca Gregorja Ravnik, plesalca Luke Ostreža, mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Cirila Kosmača Piran pod vodstvom zborovodje Smiljane Steinbacher in plesne skupine VIP Dance. 

Pred začetkom slovesnega programa so se predstavila tudi društva s humanitarno noto na stojnicah. Društvo Anbot Piran, Društvo Faros, Društvo likovnih ustvarjalcev Vrtnica, Društvo prijateljev mladih Piran, Društvo Portoroški zbor, Društvo Rosa Klementina, Društvo Sožitje obalnih občin, RKS Območno združenje Rdeči križ Piran, TD Taperin Sečovlje ter Združenje Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran so se predstavili s svojimi dejavnostmi, poudarjajoč pomen humanitarne pomoči in skupnostnega duha.

"Ob tej priložnosti vas vabimo tudi na Spominsko slovesnost v počastitev padlih partizanskih pomorščakov, ki bo v soboto, 14. oktobra, ob 11. uri na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu. Slavnostni govornik bo Franco Juri, v. d. direktorja Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran.

Prav tako vas vabimo na uradno odprtje prenovljenega nogometnega igrišča v Piranu, ki bo v nedeljo, 15. oktobra, ob 10.30 na nogometnem igrišču Piran. Sledila bo nogometna tekma dečkov U15 med Piranom in Koprom. V večernih urah ob 19. uri pa vas vabimo na koncert 'Paganiniana' v Gledališču Tartini, kjer bodo nastopili Nurie Chung in I Solisti Filarmonici Italiani.

Veselimo se, da lahko skupaj praznujemo ta poseben dan in z vami delimo vse čudovite dogodke, ki bogatijo našo občino.

Lep praznik občine Piran!" še sporočajo z Občine Piran.