PORTOROŽANKA NA PRAGU ZGODOVINSKEGA DOSEŽKA: Ana Belac v boju za ameriško prvo golf ligo

Svet

Slovenska golfistka Ana Belac bo zadnje dva kroga turnirja Carolina Classic na igrišču Pinehurst v Severni Karolini začela kot vodilna igralka. Uvodnih 36 lukenj je odigrala sedem udarcem pod parom in ima dva udarca prednosti pred najbližjo zasledovalko, Peiyun Chien s Tajvana, ter pet pred tretjeuvrščenima igralkama s Finske in Švedske.

Pred 23-letno golfistko iz Portoroža, ki je letos po koncu študija na univerzi Duke prestopila med profesionalne igralke, sta najpomembnejša dneva kariere. Z zmago na turnirju Carolina Classic z nagradnim skladom 200.000 dolarjev si lahko na stežaj odpre vrata na najmočnejšo turnejo na svetu, LPGA, na kateri je povprečni nagradni sklad turnirja preko dva milijona dolarjev.

Belačeva, ki trenutno nastopa na turneji Symetra, vstopni točki za LPGA oziroma drugem najvišjem rangu tekmovanj na svetu ob evropski turneji, je pred zadnjima dvema turnirjem sezone na skupnem 18. mestu. Karto za LPGA bo dobilo le pet najboljših.

Vrstni red v skupni razvrstitvi se določa na podlagi zaslužka igralk. Belačeva za vodilno golfistko na turneji, Španko Fatimo Fernandez Cano, zaostaja slabih 30.000 dolarjev, za petouvrščeno, Kitajko Ruixin Liu, pa dobrih 15.000 dolarjev. Zmagovalka turnirja Carolina Classic bo prejela približno 30.000 dolarjev.

Nobena slovenska golfistka še ni zmagala na profesionalnih turnejah, uvrstitev na LPGA pa bi bil brez dvoma največji uspeh slovenskega golfa. Najvišjo uvrstitev doslej ima Katja Pogačar, ki je bila lani druga na turnirji evropske serije v Canberri z nagradnim skladom 93.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija