PORTOROŽAN OBUPAN NAD DRŽAVO: "Ali mi nismo prebivalci Republike Slovenije?"

Piran

Na nas se je obrnil bralec iz Portoroža, ki se je znašel v denarni stiski. Kot pravi, je ostal brez denarne pomoči, ker je delal v tujini, zaradi pandemije pa ne more delati v svoji panogi, saj je gostinska dejavnost zaprta. "Državo pa ne zanima, kako bo z nami, ki nimamo več nobenega prihodka," z razočaranjem ugotavlja.

Bralec nam je zaupal svojo zgodbo o stiski, ki je posledica pandemije koronavirusa. Kot sezonskemu delavcu mu je v septembru potekla pogodba v tujini, ob vrnitvi domov se je nato prijavil na Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije (RS). Po njegovih pojasnilih tega ni mogel storiti v tujini, ker tam nima prijavljenega stalnega prebivališča.

V Sloveniji je sicer izpolnjeval pogoje za denarno nadomestilo za brezposelnost, a le za tri mesece: "Zaradi slovenskih zakonov se ne da dobiti nadomestila v tujini," pojasnjuje. Ker zaradi pandemije ne more opravljati svojega poklica, saj dela v gostinstvu, panogi, ki je v teh časih obstala, se je po treh mesecih šel pozanimat, ali mu pripada vsaj dodatek na brezposelnost, ki so ga opredelili v sedmem paketu ukrepov za omilitev posledic epidemije. "Znašal bi 513 evrov bruto, a odgovor je bil ne," pravi in dodaja, da je razlog za takšen odgovor, ker je delal v tujini in ker je prejemal redno denarno nadomestilo.

"Države pa ne zanima, kako bo z nami, ki nimamo več nobenega prihodka in vsi prihranki, ki smo si jih uspeli narediti, so v lanskem letu šli glede na to, da se je lahko delalo zelo malo časa. Dajejo pomoč duhovnikom in vsem ostalim tujcem, ki so v Sloveniji nelegalno, a za svoje državljane nočejo poskrbeti. Ali mi nismo prebivalci Republike Slovenije ali kako?" svojega razočaranja ne skriva Portorožan, ki se sprašuje, kaj v takšni situaciji lahko naredi glede na to, da tekoči stroški mesečno prihajajo, denarja pa nima niti za v trgovino.

Na spletni strani vlade sicer jasno piše, da za osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja za pridobitev denarnega nadomestila za brezposelnost po Zakonu o urejanju trga dela in jim je od 18. oktobra 2020 dalje prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, sedmi protikoronski zakon uvaja začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve v višini 513,64 evrov bruto na mesec, za čas trajanja razglašene epidemije.

Z vprašanji smo se obrnili na koprski zavod za zaposlovanje, njihove odgovore pa bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  05 .02. 2021 ob  18: 10
zdaj naj se obrne in pomaga tujina,žal...
cazzimperio  |  05 .02. 2021 ob  15: 33
Spodaj je oglas, iščejo delavce za vojaški poklic.
glas razuma |  05 .02. 2021 ob  14: 58
Kaj joče , jQuery112307962921095439337_1612533354684 kaj je edini ? Ta portorožan je raje imel denar kot pa socialno varstvo
vseved |  05 .02. 2021 ob  08: 21
20
Komu je ta portorožan plačeval davke, zdravstveno zavarovanje, pokojninsko? Tujini?
kokodek |  05 .02. 2021 ob  07: 44
14
državo oz. oblast zanima samo, kako si bo polnila lastne žepe in grozila ljudem. Da je tako se lahko zahvalimo podrepniškim poslancem. Žal tudi teh ne zanima, kako ljudje živijo in se počutijo, važno jim je,da udobno sedijo na stolčkih in vlečejo ne majhno poslansko plačo.