PORTOROŽ ZAVZELI MEDNARODNI JEDRSKI STROKOVNJAKI: Razpravljajo o pomenu in vlogi jedrske energije

Piran

Več kot 200 jedrskih strokovnjakov iz več kot 18 držav Evrope, ZDA in Azije te dni v Portorožu razpravlja o pomenu in vlogi jedrske energije in temah, povezanih z jedrsko energijo. Med drugim so predstavili projekt nove jedrske elektrarne v Krškem, ki je po oceni Bruna Glaserja iz Gen energije za nadaljevanje jedrske zgodbe v Sloveniji samoumevna.

Tradicionalno štiridnevno mednarodno konferenco Jedrska energija za novo Evropo 2022 so v Portorožu odprli v ponedeljek, na njej pa več kot 200 vodilnih jedrskih strokovnjakov iz znanstveno-raziskovalnih ustanov, industrije in upravnih organov predstavlja najnovejše dosežke jedrske znanosti in raziskav, so sporočili iz Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije.

Predsednik programskega odbora letošnje konference Igor Jenčič je izpostavil, da je skozi leta konferenca postala mednarodno priznana, visoka kvaliteta mednarodnih strokovnih srečanj pa je po njegovih beseda tudi jasen indikator, da je Slovenija uspešna in sodobna jedrska država.

Predsednik društva Tomaž Žagar je dejal, da se pomena jedrske energije, ki je po njegovih besedah zanesljiv, domač in čist ter s tem nepogrešljiv vir električne energije, zaveda vedno več držav in da jedrsko energijo podpira že več kot polovica Slovencev. "In ne samo Slovencev, tudi v številnih drugih državah Evrope je podobno. Podpora jedrski energiji raste in to omogoča jedrski energiji ponovno rast in razvoj," so Žagarja povzeli v sporočilu za javnost.

Uvodni del konference je bil namenjen tudi predstavitvi projekta nove jedrske elektrarne v Krškem. Status projekta je predstavil Bruno Glaser iz družbe Gen energija, ki je poudaril, da je glede na večdesetletne odlične izkušnje z jedrsko energijo odločitev za nadaljevanje jedrske zgodbe v Sloveniji samoumevna.

Na štiridnevni konferenci bodo razpravljali tudi o izobraževanju in usposabljanju, raziskovalnih reaktorjih, merjenju sevanja, termalni hidravliki, reaktorski fiziki, materialih v jedrski tehnologiji, radioaktivnih odpadkih, jedrski energiji in družbi, obratovanju jedrskih elektrarn in fuzij, so še sporočili iz društva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija