PORTOROŽ: Na Festivalu slovenskega filma 97 filmov

Piran

Na letošnjem 18. festivalu slovenskega filma (FSF) si bo skupaj mogoče ogledati 97 filmov, med katerimi bo 16 celovečernih, 11 srednjemetražnih in 70 kratkometražnih. Za festivalske nagrade se bo potegovalo 63 filmov, ostali bodo prikazani v netekmovalnih sklopih, so sporočili organizatorji. Festival bo v Portorožu potekal od 15. do 20. septembra.

Organizatorji so sporočili, da so za letošnji FSF prejeli rekordno število prijav - 146 filmov, iz katerega so jih na festival uvrstili 97. FSF bo 15. septembra uvedla projekcija novega celovečernega filma Jana Cvitkoviča Šiška De Luxe. Pred njim bo na sporedu študentski film Katarine Rešek Plavanje.

Med novimi slovenskimi filmi bodo na festivalu prikazali celovečerce Julija in alfa Romeo v režiji Blaža Završnika, Dekleta ne jočejo režiserja Matevža Luzarja, Utrip ljubezni v režiji Borisa Petkovića, Stvari, ki sem jih hotel početi s tabo Mihe Knifica, Psi brezčasja režiserja Mateja Nahtigala ter Idila v režiji Tomaža Gorkiča. V programu dokumentarcev bo prikazan celovečerni film Dom v režiji Metoda Pevca.

Dokumentarna bera med drugim prinaša filme Vitanje v vesolju: Sunita v režiji Jasne Hribernik ter Hiške v režiji Darka Sinka in Matjaža Ivanišina.

Program bodo krojili celovečerci

Med celovečernimi igranimi filmi, ki bodo krojili program festivala, bo sedem koprodukcij. Med drugim bodo prikazali filme Zenit v režiji Daliborja Matanića, Kosec v režiji Zvonimirja Jurića ter Naše vsakdanje življenje v režiji Ines Tanović.

FSF bo poleg pogovorov z avtorji, glasbenega programa in razstave ponudil tudi bogat strokovni program, namenjen usposabljanju, izmenjavi strokovnih praks in navezovanju stikov na področju filma. Program nastaja v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa, Zavodom za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije - AIPA in Slovenskim filmskim centrom - SFC.

Zmagovalec znan 20. septembra

Zmagovalce festivala bodo razglasili na sklepni festivalski prireditvi v nedeljo, 20. septembra. Za enkrat še ni znano, kdo bo letos prejel Badjurovo nagrado.

Deli novico: