Portoroški turizem je pred bankrotom

Mojmir Kovač je organizator športnih rekreativnih in družbenih dogodkov.

Sindikat gostinstva in turizma grozi s stavko, stopnja znanja v turizmu je nizka, leta 2011 sta gostinstvo in turizem v Obalno-kraški regiji ustvarila 26,235 milijonov čiste izgube (višjo kot gradbeništvo). Od tega največji delež pripada piranski občini. Hotelirji si želijo tujih lastnikov, a jih ni, turistična agencija v centru Portoroža zapira svoja vrata zaradi prenizkega prometa, v Portorožu naj bi bil le en rentabilen hotel ... Teorija zarote ali kruta resničnost?

Žalostna resnica

To so ugotovitve okrogle mize o turizmu »Futuristica«, ki je potekala na Turistici v Portorožu. Na okrogli mizi so sodelovali najvidnejši predstavniki slovenskega turizma (direktorica STO, predsednik zbornice, predstavnica ministrstva). Poslušala pa jih je smetana portoroškega turizma. Torej ni teorija zarote, ampak kruta resničnost. In kako se naši vrli turistični delavci s to kruto realnostjo spopadajo?

  1. Jočejo, da nimajo denarja za promocijo.

  2. Jočejo, da nimajo denarja za programe.

  3. Jočejo, da nimajo denarja za investicije.

  4. Jočejo zaradi svetovne krize.

  5. Medtem ko govorijo o butičnem turizmu, se razprodajajo avtobusarjem na sejmu v Kolnu.

  6. Se oklepajo svojih stolčkov in upajo na tujega vlagatelja.

  7. Manipulirajo s podatki.

Na Futuristici je bilo jasno in glasno povedano, da je v turizmu premalo znanja in da "ne znamo turistom pobrati denarja"!

Kaj se je dogajalo v piranski občini?

Portorož je bil zgrajen kot center masovnega morskega turizma. Pobiral je drobtine z velike mize jugoslovanskega turizma in se napajal iz Casinojeve vreče.

Lokalni politiki niso imeli pojma o turizmu in ker so se nekateri turistični delavci imeli za pomembne, so prevzeli politiko turizma v svoje roke. Rad bi vas ponovno opozoril na izjavo strokovnjakov, da je v turizmu premalo znanja. In ker so tisti, ki niso imeli pojma, prepustili vodenje tistim, ki imajo premalo znanja, so pričeli naročevati študije in strategije, ki pa jih tako ali tako niso razumeli, kaj šele da bi jih poskušali dati v prakso.

Tisti, ki niso imeli pojma, niso imeli niti vizije, o rdeči niti pa so slišali le po televiziji v Igrah brez meja. Tisti z malo znanja pa so kopirali en drugega (danes imamo samo kongresne centre in welness studie + sladoled) in so seveda olastninili in prodali stvari, ki nikoli niso bile njihove.

Kaj se dogaja v piranski občini danes?

Danes so bojda vsi hoteli, razen enega, v minusu. Minuse imajo zaradi lastninjenja (legalne kraje družbenega premoženja) in negativnega tekočega poslovanja. Gostinci v Portorožu jočejo, da nimajo prometa, kljub temu da so hoteli bojda 100 % zasedeni. Na Občini jočejo, ker da, bojda, ni denarja. Saj vsi vemo, da ni vse v denarju, je pa priročen izgovor!

Že lani sem ugotovil, da na Občini ni nihče direktno odgovoren za turizem, da drobijo denar in da odgovornost prenašajo eden na drugega. Tu vse piše: http://mojmirkovac.si/?p=1023

Poglejmo strukturo in kdo bo organiziral Portoroško noč:

   1. Urad za gostinstvo in turizem,

   2. Turistično združenje Portorož,

   3. Avditorij,

   4. Človek, ki je odgovoren za projekte in prireditve, ...

Glavna pri organizaciji Portoroških noči pa naj bi bila direktorica urada za družbene dejavnosti!? No, saj z njo ni nič narobe, je sposobna gospa, ampak ali ni tukaj nekaj narobe?

Zakaj je temu tako?

Vem, da mi boste rekli, le čevlje sodi naj kopitar oz. kovač naj kuje konje. Vem, tako, kot morajo hotelirji skrbeti za hotel in ne voditi lokalne turistične politike, tako morajo politiki iskati pametne rešitve in ne le izgovorov, zakaj se česa ne da. Vem tudi, da pljuvam v lastni krožnik, ampak vseeno vam za ponazoritev kriznega delovanja, ko so vsi pod stresom in pritiskom javnosti, povem naslednjo zgodbico.

Nekje v Portrožu je travnik, na katerem parkirajo ljudje, ki radi surfajo. Ko so idealne razmere za ta šport, jih je tam parkiranih tudi krepko preko 30. Domačini se jezimo, čutimo se ogoljufane. Mi moramo plačevati parkirnino in kazni, na tem travniku pa kar prosto po Prešernu. Ljudje se jezijo, z Občine se sliši ukaz, naj se reši problem, odgovorni najdejo rešitev. Dovoz na travnik zaprejo z ogromno skalo. Problema s parkiranjem na travniku ni več. Kje pa bodo parkirali surferji? Na cesti, kjer bodo plačali kazen zaradi nepravilnega parkiranja. Spet bo jeza in huda kri.

Za razmislek

Surferji so si kupili drago opremo, pripeljejo se tudi od 150–200 km daleč, da lahko uživajo v vetru. Ali je kdo pomislil, da bi ti gospodje z veseljem plačali 10 € na dan? Ne, zakaj le bi razmišljali o tej opciji, če jim lahko pokasiramo 40 € za nepravilno parkiranje?! Ali je kdo kdaj razmišljal, da bi kasiral samo turistično takso vsem tistim kamperjem, ki so parkirani pred Marino ali pa utrujeni mladini, ki tam spi v avtih, potem ko je nametala kontejnerje smeti v travo?

Ne! Ker je lažje najeti radar in parkirno uro ter odirati domačine. Z denarjem od glob pa plačevati najemnino za ta isti radar in parkirno uro.

Naj zaključim s stavkom:

Edina zabava v Portorožu sta tekmovanje med lokali, kdo bo imel glasnejšo glasbo, in animacija Inkov in Vukomprajev v centru.

In domačini jočemo ...

Deli novico:

nevron |  26 .07. 2012 ob  22: 07
eno samo šalabajzerstvo
plesalec |  26 .07. 2012 ob  18: 27
Kdaj se bojo hotelirji zbudili in vsi skupaj plačali eno kvalitetno živo glazbo, da bo v Portorožu kje plesat kot je bilo mogoče pred več desetletji ?!
@ Adrijana |  26 .07. 2012 ob  18: 16
To stvar vodi nekim Bussmann z nekim pomočnikom z bratske republike in režijo SD...
Adrijana |  26 .07. 2012 ob  14: 32
Pa kdo je glavni v tej občini? Ali ima občina koga ki to vodi
ej Mojca |  26 .07. 2012 ob  11: 56
za "avtodomarje" je v neposredni bližini avtokamp, kjer je urejena vsa potrebna infrastruktura. Žal parkirajo tudi na omenjenem prakirišču pred marino, ker je zastojn:(
karmen  |  25 .07. 2012 ob  19: 00
Popravek: organizator Portoroških noči 2012 je Avditorij.
mojca |  25 .07. 2012 ob  12: 07
-1
zanimivo, da se omenjajo surferji, ki nimajo kje parkirati, čeprav je travnik, ki so ga zaprli s skalo več kot priročen, le parkirnino bi morali pobrati. Tudi avtodomarji bi z veseljem plačali 10€ za 24 ur, če bi jim dovolili parkirati na ogromnem makadamskem parkirišču pred Lucijsko marino. Ampak ne, lažje (beri ceneje) je postaviti 200 tabel o prepovedi parkiranja za avtodome in seveda višinske rampe.
Sprehod po Portorožu 2 |  24 .07. 2012 ob  21: 04
Aja, tistih indijancev, črncev in ostalih krokodilov in anakond pa več ni, pa ne zato ker se je nekdo spomnil da v mondeni Portorož ne sodijo, ampak zato ker so šli kar sami. Verjetno so pogruntali da portoroški gosti niso glih nivo za njih.. Sicer zadnje čase opažam berače na promenadi..Mogoče bodo oni bolj uspešni..
P.S. Bralka, tudi ti se lahko sprehodiš po Portorožu in , seveda , odpri oči.. Bytw, kakšne znanstvene metode uporabljaš pri "preverjanju tržišča"?
Sprehod po Portorožu |  24 .07. 2012 ob  13: 36
Ko ničhudegasluteči sprehajalec gre, na primer, iz kampa v Portorož , mimo pralnice pred marino, med sezono naleti na razstavo anakond in krokodilov, ali na ceneni cirkus ali luna park . Letos tega sicer (zaenkrat!) ni. Pot ga potem vodi mimo propadajoče ( in prazne!) Metropolove Taverne, nakar naleti na atraktivno in avtentično, tipično istrsko zabavišče Alayo, čigar gostje koristijo sanitarije od nekdanje Taverne(ironično,ampak praktično..) Mesto za zabavo, kjer so nekoč Lucijčani iskali senco pod borovci na "svoji" plaži..(zmaga kapitala..).Malo pred tem, pri cesti pa se nahaja ekskluzivno otroško balonsko zabavišče kjer se tudi da voziti otroške štirikolesnike po zahtevni off-road zelanici. Potem, tam malo pred "Papriko" se svoje čase dalo naletet na repliko avtentičnih severnoameriških Indijancev ki kao nekaj plešejo oblečeni v plastično perje za karneval.. Tudi njih nisem kar nekaj časa videl.. Prisoten je tudi harmonikar, "žrtev prejšnjega režima". Ta je stalnica, odvisno pač od inspiracije.No, gremo naprej.. Pred kakšnim lokalom, ali kar na plaži je možno videti prave istrske črnce, ki so prišli iz Italije in prodajajo tipične afriške lesene izdelke narejene v kampu v Luciji, kjer med sezono bivajo.. Ma,tudi njih je letos, se mi zdi, manj, ampak tisti Indijanci iz Peruja so pa nekaj posebnega! Njihov El kondor leti že tako dolgo po Portorožu, da bi jih lahko že dali na MMS! Aja! Malo pred Splošno plovbo pa se nahajata dva skoraj porušena objekta.. To je tako, malo za klošarje, naj se vidi veliko Portoroško srce.. No, v centru Portoroža pa se bohoti hotel Kempinski! Stoji tam, revež kot Ferrari parkiran v koruznem polju...Koruzi je za Ferrari skoraj vseeno, sicer je že fajn da je tam, Ferrari pa si želi da bi tisto koruzo posekali, a kaj pomaga ko ostane potem sam sredi njive, tam v blatu..Na ploščadi se prodajajo izdelki ki jih nikjer na svetu ni, da bi pa vsem bilo še bolj zabavno, poskrbijo Hare-krišna šov... Sredi Portoroža..Bravo!
Hotele, ki se nahajajo v Portorožu posebej nisem omenjal ker je vsem skupno sledeče: vsak ima neko svojo zunanjost, od znotraj so približno enaki, zvezdice gor ali dol.. Delavci, govorim o ljudeh ki na svojem hrbtu nosijo hotelski proizvod in so v dnevnem stiku z gosti (natakarji, kuharji,sobarice, receptorji, vzdrževalci in ostalih, ki niso ožje vodstvo), so v nenehnem stresu, ker delajo za mizerne plače in jim delodajalci dajajo jasno vedet da bi jih z veseljem zamenjali če bi prišlo do pritožb iz strani gostov, pri kakšni napaki, pri predolgi bolniški, skratka vodstva hotelov bi nekeko najraje vidla kadre ki bi delali full, tudi na stand- by, z čimbolj ohlapnimi pogodbami in po možnosti zastojn. Torej, z nekim, skoraj volonterskim navdihom, kaj bi se tudi mogoče dalo, dokler ne pridemo do glavnega subjekta cele zgodbe-gosta, oziroma turista.
Ta se je skozi stoletje dolgo portoroško turistično zgodovino zelo spremenil. Na začetku je bil termalni obmorski turizem. Ljudje so prihajali zaradi termelne vode, blata, zdravljenja, morja, zraka, klime, sončnih zahodov.. Zaradi nečesa česar drugje NI in je zato POSEBNO, AVTENTIČNO in NENAVADNO! In ni bilo niti poceni, ampak so ti turisti z veseljem plačevali in se tudi VRAČALI! Posledično, nastal je Hotel Palace, in Portorož si je prislužil pridevnik MONDENI! Opravičeno..
Skozi leta pa so portoroški turisti evoluirali v monstrume ki, ko pridejo v Portorož v sezoni, ne gredo v morje, ker je hladno,toplo,umazano,so meduze, valovi, alge, umazanija in sedaj še morski pes, zato se rajše namakajo v hotelskih bazenih. SREDI POLETJA! Ker je, zaradi prej omenjenih razlogov, dosti lažje svoje debele riti premakniti skozi klimatizirane hodnike po liftu dol do bazena.. In so potem tudi hoteliri veseli ker jim gost ne bo ušel iz lastnega dvorišča in slučajno zapravil kakšen euro pri konkurenci..Ki dela enako..Ta isti gost, kjerkoli da je že, poskuša čim manj zaružit ( ker nima, ker je v bistvu navadna nižja srednja klasa v svoji državi) se trudi iztržit od hotelira čim več, kljub temu da ne plača dosti kar je "paketar".
In potem ni čudno da ubogi Furlanič joče da nima denarja za promocijo, ker je država nesramna pa ne da keša, a tako so se potrudil pri lanskem "Skoku v Portorož" in letošnjem "VIP"-u. Nekdo ki bi videl te neumnosti bi ugotovil da to ni nobena promocija, ampak butasta zabava ki jo je nekdo posnel in debelo plačal.. Kje že? V Portorožu!? Aja, saj se je videl. ene štiri sekunde, ali pet!?
Tiste genijalne ideje gospoda Furlaniča o ukinjanju vinjet od Škofij do Pirana, da bi turisti zaradi tega rajše prihajali k nam, ne bi komentiral.
No, da počasi zeključim, razpisal sem se ker sem besen, ker vidim potencijal v turizmu (ne samo Portoroža, tudi cele Slovenije), in ker s tem upravljajo Kekci in nesramne glavonje ki imajo interes napolnit samo lastne žepe.. In ne se čudit če bo (ko bo!) portoroški turizem mrknil, krivci bodo omenjeni v dveh dnevnikih in nič se ne bo zgodilo.. Turizem je, kot je Mojmir Kovač napisal, portoroška industrija, a kazalci niso optimistični.
Aja, tistih indijancev
orhideja |  24 .07. 2012 ob  10: 54
Sedaj sem ravno prav razkurjena,ker sem morala kot domačinka v Portorožu plačat kazen za napačno parkiranje 200 eurov.Abonmaja kot občanka ne morem kupit-to je najbolj žalostno.In gledam ob tabli Portorož parkiranih 10 avtov vsak dan.In tudi na mestu kjer sem dobila kazen je parkirano vse živo,tako da niti mimo ne moreš,ampak to očitno ni moj problem.Samo da občinaji zaslužijo za svoje plače,pa bo vse v redu.
gost |  23 .07. 2012 ob  15: 43
da je obala draga je itak jasno.. se mi pa zdi, da pri nas delamo po neki čudežni logiki,,, dajmo dvignit cene pa bomo imeli dobiček,, -:)))) samo me zanima od koga..... žalostno....
bralka |  23 .07. 2012 ob  15: 36
-4
... toliko imaš povedati v prvih odstavkih in potem sam napišeš največjo možno budalaštino... po teži enako tistemu, kar sicer zgoraj kritiziraš, seveda :)
Če bi čisto malo uporabil sive celice, čisto malo preveril "tržišče" in še malo razmislil kaj si napisal, bi ugotovil, da boš z zaračunavanjem dodatnih 10€ izgubil še tiste "boge" surfarje, ki sedaj kupijo karkoližepač na tistem koncu...
Res ne vem zakaj bi plačevali še dodatnih 10€ ...
...seveda, če bi sam prej preveril, predno trobezljaš neumnosti in objavljaš take članke, bi ugotovil, da ti surfarji nimajo viška 10€, če pa že, gre pa v opremo...
Bog se usmili tudi takih kot si ti v turizmu!
Predvidevam, da si članek napisal zato, da bi nekdo reagiral zopet na surfarje, ker te njihova prisotnost očitno moti...