PORODNI IN GINEKOLOŠKI ODDELEK NI BIL PRENOVLJEN OD 70. LET: V Bolnišnici Šempeter za začetek uredili pet sob (FOTO)

Slovenija

Z evropskimi sredstvi v čezmejnem projektu Salute-Zdravstvo so v šempetrski bolnišnici obnovili del sob v porodnišnici. Dela je bilo precej, saj ginekološko-porodniški oddelek ni bil deležen prenove vse od izgradnje v 70. letih prejšnjega stoletja. V prvi fazi so prenovili pet sob in del skupnih prostorov za kakovostnejše bivanje mamic in nosečnic.

V.d. direktorja Ernest Gortan in direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič. (Foto: Rosana Rijavec/STA)

V sklopu projekta Salute-Zdravstvo, ki ga Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS GO), v sodelovanju z zdravstvenimi ustanovami in občinami izvaja v okviru programa Interreg Slovenija-Italija 2014-2020, so bile na Goriškem aktivirane nove storitve na področju sociale in zdravstva.

Eden pomembnejših podprojektov so poimenovali Fiziološka nosečnost. Pri njem gre za obravnavo žensk v fiziološki nosečnosti z uvedbo skupnih inovativnih čezmejnih storitev na osnovi sodobnih evropskih dobrih praks, je na predstavitvi prenovljenih sob v šempetrski porodnišnici povedal pomočnik direktorja EZTS GO Tomaž Konrad.

Tomaž Konrad (Foto: Rosana Rijavec/STA)

Dela za prenovo sob v tretjem nadstropju bolnišnice so se začela konec avgusta in se zaključujejo v teh dneh. "S prenovo bomo mamicam omogočili več intimnosti, saj smo pregradili večje sobe v manjše enote z manj posteljami ter vgradili ločene kopalnice v vsako sobo," je povedal Konrad.

Zaradi omejenosti finančnih sredstev so prenovo predvideli v dveh fazah. V prvi so uredili pet sob, tri enoposteljne in dve dvoposteljni z lastno kopalnico, vključno s kopalnico, ki je prilagojena za invalide. Zaradi razvoda električnih in strojnih instalacij so v prvi fazi v celoti uredili spuščen strop na hodnikih in v avli, zamenjali so razsvetljave in talne obloge ter končni oplesk. Ostalih šest sob bodo uredili v drugi fazi prenove.

EZTS GO je za prenovo v delu šempetrske porodnišnice namenil slabih 300.000 evrov, 17.000 evrov je za projekt prispevala bolnišnica. V del projekta, ki ga uresničujejo v italijanskem delu, so namenili dva milijona evrov; z njimi bodo uredili prostore za različne programe nosečnic in otrok z obeh strani državne meje.

Šempetrska porodnišnica bo tako kot doslej odprta tudi za porodnice iz širšega območja italijanske Gorice. Kljub vabilom pa je bilo od leta 2014 takih zelo malo, je povedala predstojnica ginekološko-porodniške službe šempetrske bolnišnice Alenka Zavrtanik Čelan. Do konca letošnjega leta pričakujejo, da se bo v njihovi porodnišnici rodilo okrog 600 otrok.

Alenka Zavrtanik Čelan (Foto: Rosana Rijavec/STA)

V ginekološko-porodniški službi šempetrske bolnišnice so se sicer ta mesec razveselili pomembne pridobitve za ženske v severnoprimorski regiji. Pri nakupu sodobne opreme za ambulantno histeroskopijo jim je s pomočjo donacije v višini 25.000 evrov pomagala družba Elektro Primorska.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija