PORAST VLOMOV NA KRASU IN POSTOJNSKEM: Poleg denarja in nakita iščejo tudi to!

Kronika

Na območju koprske policijske uprave so letos obravnavali več kot polovico manj vlomov v hiše in stanovanja kot v letu 2020. Letos jih je bilo 87, lani 182. Na žalost pa se je število vlomov v zadnjem mesecu povečalo na območju Krasa in Postojne. Če so vlomilci pred leti iskali predvsem tehnične stvari, zdaj iščejo denar, nakit in dokumente.

Večina vlomov se zgodi v večjih središčih in naseljih. Vlomilci na silo odprejo okna ali vrata, predvsem v pritličju. V hiše vstopijo največkrat skozi balkonska vrata ali okna, v stanovanja pa pridejo tako, da zlomijo vložek cilindrične ključavnice. Policisti zato svetujejo, da vgradite kvalitetna vrata z več točkovnim zaklepanjem, kot so protivlomna vrata.

Največkrat so tarče vlomilcev hiše, sledijo vozila, stanovanja, gostinski lokali in trgovine. Izkoristijo zgodnjo temo, odsotnost lastnikov, odprta okna za zračenje, nezaklenjena vrata, puščanje sporočil o odsotnosti …

Lahka tarča za tatove so tudi vozila, posebej če v njih puščamo vredne predmete (denar, telefon, torbica, nahrbtnik) na sedežih in ostalih vidnih mestih. Vozil tudi ni dobro puščati na neurejenih in neosvetljenih parkiriščih. Vlomilci največkrat razbijejo steklo in tako v zelo kratkem času izvršijo tatvino.

Nepridipravi se na vlom pripravijo. Opazujejo hiše in navade stanovalcev, vlomijo pa običajno v zgodnjih večernih urah. Policisti svetujejo, da tudi če odidete iz hiše za krajši čas, npr. na sprehod, pustite prižgano luč, televizijo ali radio. Hiša tako ne bo dajala vtisa, da v njej ni nikogar.

Vgradite svetlobne elemente, ki se prižigajo na zaznavo gibanja v okolici, dogovorite se z nekom, ki mu zaupate, da vam prazni poštni nabiralnik. Zaprite vsa okna in vrata ter zaklenite. Vredne predmete shranite in jih ne puščajte na vidnih mestih. Ne hranite doma večjih vsot gotovine. Ne hvalite se z vrednimi stvarmi na družbenih omrežjih in pred drugimi, svetujejo policisti.

Če postanete žrtev vlomilca, pokličite nemudoma 113 in se ničesar ne dotikajte, saj boste tako uničili morebitne sledi in dokaze. Če opazite sumljiva vozila in ljudi, obvestite policiste na 113 in jim sporočite opis, kot je znamka in registrska oznaka vozila, opišite jim tudi osebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija