PORAST SPOLNIH NAPADOV NA OBMOČJU OBALE: Lani za skoraj petino več prijav

Koper

Število spolnih napadov na področju Policijske uprave (PU) Koper se povečuje. Lani je bilo prijavljenih 52 primerov spolnega nasilja, kar je skoraj za petino več kot leto poprej, v prvih dveh mesecih leta 2024 pa že osem. Le tretjina prijavljenih spolnih napadov se je doslej končala s kazensko ovadbo.

Tudi na območju PU Koper, tako kot v nekaterih drugih predelih Slovenije, opažajo porast prijav spolnih napadov. Po informacijah, ki so nam jih posredovali s PU Koper, beležijo za celotno leto 2023 52 zaznanih kaznivih dejanj z elementi spolnega nasilja, kar je skoraj za petino več kot v letu 2022.

"PU Koper je v letu 2023 zabeležila 17-odstoten porast zaznanih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, natančneje, kaznivih dejanj z elementi spolnega nasilja, glede na leto 2022," navajajo v odgovoru na naša vprašanja.

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo prijavljenih osem primerov spolnega nasilja, kar je sicer nekoliko manj kot v prvih dveh mesecih lanskega leta, ko je bilo 13 prijav.

Vendar vse prijave še ne pomenijo tudi avtomatično kazenske ovadbe za domnevne storilce. Tako je bila v lanskem in letošnjem letu podana kazenska ovadba za približno tretjino vseh prijavljenih primerov spolnega nasilja, za tretjino primerov pa preiskava še poteka. 

"Za obdobje 2023–2024 je bilo za zaznana in obravnavana kazniva dejanja podana kazenska ovadba po 9. odstavku 148. člena ZKP v 32 odstotkov primerov," navajajo na PU Koper. Tako je bila od skupno 60 zaznanih kaznivih dejanj v obdobju od 1. januarja 2023 do 29. februarja 2024 podana kazenska ovadba v 19 primerih, in sicer zoper 18 osumljencev.

Za približno tretjino kaznivih dejanj preiskava še vedno poteka, proti koliko storilcem, pa policija ne razriva. "Števila osumljenih do zaključka kriminalistične preiskave oziroma do podaje kazenske ovadbe na pristojno državno tožilstvo ni mogoče navesti," so zapisali. Za preostale primere spolnega nasilja pa je bilo s preiskavo ugotovljeno, da ni podlage za podajo kazenske ovadbe, še pojasnjujejo na PU Koper. 

Ob tem policija opozarja, da so kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost dejanja spolnega, fizičnega in psihičnega nasilja in pomenijo za žrtve enega najhujših posegov v njihovo osebnostno celovitost, posledice nasilja pa so lahko za žrtve zelo hude. "Okrevanje je dolgotrajno, zaradi posledic spolnega nasilja pa je lahko življenje žrtve za vedno zaznamovano in spremenjeno," poudarjajo.  

Zato je policija na spletni strani objavila brošuro o spolnem nasilju, v kateri so med drugim navedeni nasveti, kako ravnati ob spolnem napadu, kot tudi na kakšen način se zaščititi pred spolnim nasiljem.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija