Premoženje Mandele vredno več kot štiri milijone dolarjev

Svet

V vesti je napačno zapisano, da je Nelson Mandela več izobraževalnim ustanovam zapustil po 90.000 dolarjev, kot je sprva napačno poročala francoska tiskovna agencija AFP. Mandela je namreč tem ustanovam zapustil po 9000 dolarjev. Popravljeno vest objavljamo v celot

Premoženje Mandele vredno več kot štiri milijone dolarjev

Premoženje nedavno umrlega nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele je ocenjeno na 4,1 milijona ameriških dolarjev, so danes sporočili izvrševalci njegove oporoke. Mandela je dele svojega premoženja zapustil soprogi Graci Machel, svojcem, uslužbencem, šolam in stranki Afriški nacionalni kongres.

 

Dva meseca po smrti ikone boja proti apartheidu so odvetniki razkrili, da je Graca Machel upravičena do polovice Mandelove zapuščine, a se lahko odloči za določeno premoženje, kot so na primer štiri nepremičnine v Mozambiku. Prihodki od avtorskih pravic od knjig in drugih projektov Mandele, pa tudi njegove nepremičnine v Johannesburgu, Qunu in Mthathi romajo v družinski skrbniški sklad.

Hiša v Houghtonu v Johannesburgu, kjer je Mandela umrl 5. decembra lani, pa gre v roke družine njegovega pokojnega sina Makgatha. "Moja želja je, da poleg tega služi kot mesto srečevanja družine Mandela, da tako ohrani svojo enotnost tudi po moji smrti," je Mandela zapisal v svoji oporoki.

Mandela se je v svoji oporoki poleg družine spomnil tudi tesnih sodelavcev, saj je vsakemu zapustil 4500 dolarjev. Z oporoko je izkazal spoštovanje tudi do izobraževanja, saj je univerzama Wits in Fort Hare zapustil po 9000 dolarjev, enak znesek pa je zapustil še trem šolam.

Del prihodkov od njegovih avtorskih pravic bo prejel tudi Afriški nacionalni kongres, ki ga je Mandela leta 1994 na prvih demokratičnih volitvah v Južnoafriški republiki popeljal do zmage. Mandelova oporoka je bila prvič napisana leta 2004, nazadnje pa je bila spremenjena leta 2008, so še razkrili izvrševalci.