POPOVIČU USPELO PRITI NA SODIŠČE: "Nisem kriv, iz obtožnice je razvidno, da ni motiva"

Koper

Nekdanji koprski župan Boris Popovič na današnjem predobravnavnem naroku ni priznal krivde glede očitane zlorabe položaja v primeru nakupa pisanih luči, ki krasijo koprski Ukmarjev trg. Kot je pojasnil, so se s konkretnimi razpisi ukvarjale strokovne službe na občini, za katere verjame, da so delovale pravilno. Poleg tega po njegovem manjka motiv.

Tožilka Tamara Pahor je v povzetku obtožnice, ki poleg Popoviča bremeni še takratnega v. d. direktorja Komunale Igorja Hrvatina, vodjo občinskega urada za investicije Viljana Tončiča ter tri zaposlene iz komunale (oziroma Marjetice Koper), navedla, da je Popovič naročil Hrvatinu pripravo razpisa za fiktivna dela.

Popovič je krivdo zavrnil in pojasnil, da s konkretnim poslom ni imel nič, pač pa so se z njim ukvarjale strokovne službe na občini, za katere verjame, da so delale pravilno. Kot je spomnil, je sam podpisoval veliko število pogodb, v 16 letih njegovega županovanja pa so na občini realizirali za 850 milijonov evrov naložb.

Poleg tega je nekdanji župan opozoril, da iz obtožnice ni jasen motiv oz. zakaj bi drugim omogočil pridobitev protipravne premoženjske koristi. 

"Ni jasen ne naklep ne motiv oziroma zakaj bi sploh drugim omogočil pridobitev premoženjske koristi, če sam ne bi imel nič od tega ... Če bi že bilo temu tako, kot zmotno pravi tožilstvo, potem bi med obtoženimi morali biti tisti, ki naj bi to korist omogočili, kot tisti, ki naj bi sprejeli, ali po domače Popovič, Stavbenik in Grafist, ne pa samo eden. Isto oziroma podobno zgodbo mi je tožilstvo prodajalo v zadevi Serming. Tak način enostavno ne vzdrži nobene zdravorazumske presoje," je še dodal Popovič. 

Popovičeva zagovornica Katarina Mervič je predlagala izločitev dokazov, pridobljenih s hišnimi preiskavami in s preiskavo zaseženih elektronskih naprav, saj da so bili pridobljeni nezakonito. Med drugim je opozorila, da je preiskovalni sodnik pri odredbi praktično prepisal navedbe tožilstva.

Obramba poleg tega kot dokaz predlaga strokovno mnenje izvedenca, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je šlo pri samem poslu za vrednost, manjšo od 50.000 evrov. V tem primeru bi bilo treba tudi kaznivo dejanje opredeliti po milejši obliki, kar bi po mnenju obrambe pomenilo, da je očitano kaznivo dejanje dejansko že zastaralo.

Nihče od obtoženih na predobravnavnih narokih ni priznal krivde, sodnica Nataša Tomazini Tonejc pa zaenkrat še ni določila datuma začetka glavne obravnave.

Tožilstvo Popoviču v zvezi s poslom z lučmi očita zlorabo uradnega položaja, ostalim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Gre za dogajanje izpred desetih let, ko so koprski kriminalisti zaradi omenjenega posla izvedli več hišnih preiskav in tako preverjali sume, da bi se občina s podjetjem Grafist vnaprej dogovorila za posel za postavitev javne razsvetljave in ureditev semedelske promenade, nato pa dogovor zakrila v navidezno oddajo del podjetju Stavbenik. Z omenjenim poslom naj bi Stavbenik prišel do dobrih 68.000 evrov, Grafist pa do dobrih 15.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
TOPO GIGGO |  16 .10. 2020 ob  10: 25
..."Ni jasen ne naklep ne motiv oziroma zakaj bi sploh drugim omogočil pridobitev premoženjske koristi, če sam ne bi imel nič od tega"...a rabi sploh še kaj dodat na to izjavo,....
che dio te la mandi buona grande testa di.....
vseved |  15 .10. 2020 ob  15: 47
20
Vsi vemo, da na občini ni bilo nič narejenega brez dovoljenja Borisa Popoviča , niti sekret papirja niso naročili brez njegove odobritve. Sklicevanje in valjenje odgovornosti na strokovne službe je še en dokaz več pokvarjenosti in lopovščine.