POPOVIČ ZAHTEVA, DA BRŽAN SKLIČE IZREDNO SEJO MESTNEGA SVETA: "Naj koalicija še enkrat trezno premisli in preštudira vsa dejstva glede odločitve ustavnega sodišča"

Koper

Potem ko se je na sklep ustavnega sodišča odzval koprski župan Aleš Bržan, pa je svoje mnenje o tem in predloge izrazil tudi nekdanji župan Kopra Boris Popovič, ki je Bržana pozval, "naj takoj skliče nujno izredno sejo občinskega sveta (OS) z eno samo točko: preklic odloka o preklicu odloka, s čimer bi občinski svet vrnil zadevo v prejšnje stanje, ko je še veljal odlok iz leta 2018, ki je razglasil nov Centralni park Koper".

Boris Popovič

Popovič predlaga, naj "koalicija še enkrat trezno premisli in preštudira tudi vsa novonastala dejstva, kjer zaradi v tem času sprejetega sklepa ustavnega sodišča, ki Mandarićevo pobudo o oceni ustavnosti in zakonitosti odloka iz leta 2018 zavrže". Kot pojasnjuje, s tem "dokončno odpade" tudi "potencialna nevarnost plačila enormnih odškodnin", ki bi jih bila Mestna občina Koper (MOK) dolžna lastnikom parcel na lokaciji Toncity, "s čimer nam je grozil Aleš Bržan osebno, na tej osnovi pa je občinski svet predlagal, da sprejme sklep o preklicu odloka iz leta 2018".

Bržanu očita, da "namerno oziroma naklepno" ni počakal "na iztek z zakonom predpisanega roka 15 dni, kolikor časa je možna vložitev zahteve za sklic naknadnega referenduma, ki le-to objavo novega odloka zadrži do dokončnega izida referenduma"

"S tem je Aleš Bržan naredil zelo hudo protizakonito in protiustavno dejanje, s katerim je, kot vse kaže, namerno oziroma naklepno vse volivke in volivce prikrajšal za z ustavo zagotovljeno pravico odločanja na naknadnem referendumu," še zatrjuje Popovič. 

Zahteva, da Bržan skliče sejo občinskega sveta

Kot navaja, je "nujno in neizbežno", da občinski svet sprejme odlok o razveljavitvi odloka. S tem bi se "vzpostavilo nulto stanje", pri čemer bi Bržan in občinski svet sicer lahko ponovno sprejela odlok o razveljavitvi odloka iz leta 2018, a bi morala koprska občina z javno objavo počakati 15 dni. "Če se to zgodi in bi v tem času vložili pobudo za razpis naknadnega referenduma, bi morali objavo odloka zadržati do dokončnega rezultata naknadnega referenduma".

"Danes, kot vidimo, strahu o plačilu gromozanskih odškodnin tudi uradno več ni, zato bi občinski svetniki koalicije morali na novo premisliti ali naj eventualni ponovni predlog o preklicu odloka iz leta 2018 s strani Aleša Bržana, ki mrzlično išče pot, da pomaga Milanu Mandariću priti do bajnih zaslužkov na račun občanov in davkoplačevalcev ter s tem nemožnosti nemotenega nadaljnjega razvoja našega mesta in vseh nas, še enkrat podprejo," je zapisal Popovič.

Obenem napoveduje zahtevo, da se bo vložila tudi pritožba na upravno sodišče. Kot je dejal, bodo sodišču predlagali tudi nujnost obravnave tega primera in sprejem začasne odredbe, ki bi onemogočila vsakršno delovanje v zvezi s temi zemljišči, tako pravne in postopkovne, kot tudi fizične narave, je še zapisal. "Nato sledijo še drugi koraki pravne narave, vse do ustavnega sodišča, na katerega se pa lahko obrnemo šele, ko izčrpamo vsa druga pravna sredstva," je zaključil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  31 .03. 2021 ob  15: 21
Z vsem spoštovanjem, ampak gospod Popovič, nikakor vam ne gre v račun da ste zgubili na volitvah. Koprčani že vedo in vedeli bodo na naslednjih volitvah, da v vašem mandatu ni bilo vse tako kot je treba. Kar se tiče Kopra je v primerjavi od kar sem ga redno obiskoval in živel v tem lepem mestu vsako leto par mesecev, neprimerno lepši pod vašim vodstvom. Očitki kot jih pa slišim in berem na vaš račun so pa tudi hudi, kar pa vi najbolj veste ali so upravičeni ali ne.
Opazovalec |  31 .03. 2021 ob  07: 22
@Cazzimperio# A si videl včeraj poročila , grafist ni plačeval koncesnine za marino v kopru 12 let. Res me zanima kdo mu je to omogočil in oškodoval občino za več kot 500.000€. A bo tudi zdaj ustanovil iniciativo za.......?
frikofrkic |  30 .03. 2021 ob  17: 17
15
E moj Popo, zapustili so te ljudje, zapustil te je razum, posel ti nikakor ne gre... grdo jabolko vidim.
TOPO GIGGO |  30 .03. 2021 ob  13: 34
13
Ko karma udari po poštenjaku,... neprecenljivo!!!!
Cazzimperio  |  30 .03. 2021 ob  12: 57
26
Popo, ti in Grafist bi morala v zapor za vsaj 39let. toliko zemljišč sta odtujila občini Koper...
kokodek |  30 .03. 2021 ob  12: 52
22
kdo je v Koper pripeljal MandaričajQuery11230020418087879178315_1617101313914?? in kdo je spreminjal namembnost glede na prijateljstvo??? daj Popo spokaj in naredi si park na parceli ob Hojsu!!!!!!
Silvana63 |  30 .03. 2021 ob  11: 13
24
@alfa: Zakaj vprašaš, že organiziraš avtobusne prevoze na predčasna volišča? So pasali cajti, ko so ga mogli ubogat brižnega popota.
alfa |  30 .03. 2021 ob  10: 40
-12
kdaj bodo spet volitve za koprskega župana?