POPOVIČ PROTI PETINDVAJSETICAM: Prekrškarjev na promenadi praktično ni več, akcija se širi na druga območja!

Koper

Teden dni po preureditvi Semedelske promenade in postavitvi fizičnih preprek, ki razmejujejo promenado in površino namenjeno kolesom z motorjem in kolesarjem, se prvi učinki že poznajo. Voznikov koles in mopedov na pešpoti med jedrom mesta in Semedelo praktično ni več. Na mestni občini napovedujejo širitev akcije še na druga območja, vojni proti petindvajseticam pa se pridružujejo tudi v NSi, kjer pripravljajo predlog spremembe zakonodaje. 

Veliko prahu je v preteklem tednu dvignila vest o strožji razmejitvi promenade in kolesarske steze med Semedelo in jedrom Kopra, najbrž tudi zato, ker se je nad prekrškarje ostro spravil kar koprski župan Boris Popovič sam. Slednji je voznikom mopedov, ki nominalno lahko dosežejo hitrost do 25 kilometrov na uro, v večini pa gre za predelane motorje, ki imajo blokado umaknjeno, napovedal totalno vojno. Župan je namreč prepričan, da starši mladostnikov s petindvajseticami največkrat niti ne vedo, kakšno nevarnost za njihove otroke in ostale udeležence v prometu predstavljajo popularni mopedi.

Policijska zasledovanja pa jedru mesta niso bila nobena redkost!

“Mulci” proti ostalim udeležencem v prometu 0:1

Popovič je prvi uspeh v vojni proti petindvajseticam opisal na slikovit način. Pravi, da je rezultat - med tistimi, ki si želijo varnost za pešce, zlasti otroke, starejše ali gibalno ovirane in “mulci“, ki so divjali po promenadi, po možnosti s predelanimi petindvajseticami - ena proti nič. “Morali smo pomisliti na varnost pešcev in smo hitro ukrepali, še preden bi se kaj hudega zgodilo. Akcija se je izkazala več kot uspešna, saj prekrškarjev na Semedelski promenadi praktično ni več. Kar je še najbolj pomembno je to, da so ukrep pešci sprejeli z navdušenjem in se danes počutijo veliko bolj varne,“ je ob tem dejal Popovič, ki je napovedal, da se akcija že ta teden nadaljuje.

Akcija se širi v jedro mesta

Kot je znano, je bilo v preteklosti kar nekaj izredno nevarnih primerov predrzne vožnje in celo lovljenja s policisti tudi med koprskimi ulicami. Zato bodo na koprski občini že v naslednjih dneh s fizičnimi ovirami zavarovali nadhod Pasarela, ki povezuje Semedelo in Bonifiko ter Kidričevo ulico, kasneje bodo po napovedih na vrsto prišli še Titov trg - ovire bodo predvidoma postavljene na vseh vhodih na trg, razen iz Čevljarske ulice, Verdijeva ulica, Bastion in nekatere druge mestne ulice, kjer vozniki motornih koles nevarno “slalomirajo” med pešci.

Mopedi bodo izginili tudi s Titovega trga

Akciji reševanja težav s petindvajseticami so se sicer pridružili tudi drugi politični akterji. V koprskem odboru NSi so tako podali pobudo za spremembo zakonodaje na tem področju"Kot prebivalec in podjetnik v mestnem jedru sem s sosedi opazil, da petindvajsetke predstavljajo nevarnost tako za nas, kot za turiste," je o razlogih za pobudo za spremembo zakonodaje povedal Danijel Sertič, predsednik koprskega odbora NSi, ki se mu zdi nesprejemljivo, da so kolesa z motorjem z zakonom izenačena s kolesi. "S tem bomo zaščitili naše otroke," predlog spremembe zakona še komentira Sertič, ki si želi, da vozniki petindvajsetk ne bi bili več anonimni na cesti. Problematiko in predlog za spremembo zakona je že predstavil poslancu Mateju Toninu, ki težave razume in predlog podpira. Kot pravi Sertič bo skupina strokovnjakov že septembra pripravila predloge sprememb.

Deli novico:

helena v. |  30 .08. 2015 ob  09: 57
ej,vceraj zjutraj so ,ladega fantkaki je tako lepo vzgojen,da boljse ne bi mogel bit,čeprav s starsi nimamo nekiih stikov ma to nima veze.prišla policija na vhod bloka kjer je lahko vsak preko domofona vlekel na uha kotpfihopat samzato ,kr je mal prekratek spojler,predol blatniik....neven neke plastike v glavnem .24-tka ni prerejena.čez pol ure sta gospoda v modre sla,ta mali pa ostal šokiran.ej,povrh vsha ima otrok na 24-ki še čelado zaradi svoje varnosti.ma kaj delamo tej mladini in še nekaj,kaj mi ve kdo POVEDAT KAJ DOGAJA Z ZAVETISČEM OD POPOVICA,MIŠIČA ALI KOGARKOLI ŽE???????????HVALA IZ SRCA ZA ODGOVOR.
resnica |  20 .08. 2015 ob  21: 17
Glede na to,da se skrivata za niki predlagam dvoboj na Tt v kopru Nagrada ! DRIJA 2Nnagrada ZGORNJA IDRIJA Kako bo končal?NA OBLI BOMO IMELI 2K in k manj
Koprčan |  19 .08. 2015 ob  18: 58
-1
Bravo GGM
koprčan |  19 .08. 2015 ob  12: 57
@ 5x7=35 | danes ob 09:55, značilen odgovor za tiste, ki nimajo argumentiranih predlogov in si ne upajo povedati nič, ker dejansko nimajo pojma o stvareh! Edino kar znajo, pa je komentiranje drugih kr tako na pamet, tako kot TI. Takim, pa ponqvadi rečemo moški brez j...... Kar sem napisal, pa je očitno zadeva v pravo smer, glede, da o takšnih predlogih razmišlja večina komentatorjev pod tem in sorodnimi članki! Kar se pa volitev tiče pa; "Nikoli ne reci nikoli"! A si zadovoljen! Saj si frajer, ker vidim, da poštevanka ti pa gre! ;)
5x7=35 |  19 .08. 2015 ob  09: 55
koprčan;
vidim da imaš super ideje-predlagam ti, da kandidiraš na naslednjih volitvah ZN.
koprčan |  18 .08. 2015 ob  19: 16
POPRAVEK

@ 5x6=30...Brez filozofiranja | danes ob 16:16, nevem kaj se tako razburjaš! Si me vprašal za ukrepe brez filozofiranja in jaz sem napisal moje predloge. Vidim, da ti tudi to ne odgovarja pa ravno ti nekaj filozofiraš kr tja v tri dni. Ponavadi je tako, da naj bi tisti , ki kritizira podal tudi rešitve in jaz sem to naredil. Ne rečem, da so to edine, so verjetno še kakšne sicer pa se držim pregovora več glav več ve! Zgleda pa da je pri tebi en manjko, kakšne predloge si ti navedel za rešitev tega problema?,. Pri nas doma imamo 25tico, ni predelana pa je že 2 leti doma in tudi zavarovana je in sicer za nekaj manj kot 33 EUR. Za sina ne rabim skrbet, ko se z njo odpelje saj vem, da vozi po predpisih., kar sem kar nekajkrat preveril brez, da bi on to vedel oz.ve, da ga kontroliram ne ve pa kdaj, se pa zelo dobro zaveda kaj sledi v kolkor se ne bo ravnal po cestno prometnih predpisih in po tem kaj smo se doma dogovorili. V takem duhu sem bil vzgajan tudi sam in s tem nadaljujem tudi pri svojih otrokih in zaenkrat se obnese.Temu se reče vzgoja! Pri nas doma deluje in vem, da bi delovalo marsikje, ker pa vzgoje ni, pa imamo kar imamo. Z vzgojo se vse začne in tudi konča. Očitni ti še nimaš otrok in teh stvari ne poznaš. Je pač tako. Očitno ti poznaš samo način, da se vse enostavno prepove in problema ni!!!
Me pa res zanima kakšni so tvoji predlogi na KONKRETNO in TAKOJ?
koprčan |  18 .08. 2015 ob  19: 10
@ 5x6=30...Brez filozofiranja | danes ob 16:16, nevem kaj se tako razburjaš! Si me vprašal za ukrepe brez filozofiranja in jaz sem napisal moje predloge. Vidim, da ti tudi to ne odgovarja pa ravno ti nekaj filozofiraš kr tja v tri dni. Ponavadi je tako, da naj bi tisti , ki kritizira podal tudi rešitve in jaz sem to naredil. Ne rečem, da so to edine, so verjetno še kakšne sicer pa se držim pregovora več glav več ve! Zgleda pa da je pri tebi en manjko, kakšne predloge si,. Pri nas doma imamo 25tico, ni predelana pa je že 2 leti doma in tudi zavarovana je in sicer za nekaj manj kot 33 EUR. Za sina ne rabim skrbet, ko se z njo odpelje saj vem, da vozi po predpisih., kar sem kar nekajkrat preveril brez, da bi on to vedel oz.ve, da ga kontroliram ne ve pa kdaj, se pa zelo dobro zaveda kaj sledi v kolkor se ne bo ravnal po cestno prometnih predpisih in po tem kaj smo se doma dogovorili. V takem duhu sem bil vzgajan tudi sam in s tem nadaljujem tudi pri svojih otrokih in zaenkrat se obnese.Temu se reče vzgoja! Pri nas doma deluje in vem, da bi delovalo marsikje, ker pa vzgoje ni, pa imamo kar imamo. Z vzgojo se vse začne in tudi konča. Očitni ti še nimaš otrok in teh stvari ne poznaš. Je pač tako. Očitno ti poznaš samo način, da se vse enostavno prepove in problema ni!!!
Me pa res zanima kakšni so tvoji predlogi na KONKRETNO in TAKOJ?
MALO MORGEN |  18 .08. 2015 ob  18: 36
tA DVA SE POGOVARJATA O SVOJIH
danes 16 16 |  18 .08. 2015 ob  18: 04
Se stinjam. Dokaz Šalara
5x6=30...Brez filozofiranja |  18 .08. 2015 ob  16: 16
Koprčan. Spet filozofiraš. Vse tvoje alineje so pavšalne, utopične, brez glave in repa. Tvoja druga alineja, glede rane vzgoje že od doma do vrtca, šole.... to so te "floskule", katere so zajebale državo-vsej tej "akterji", kateri naj bi skrbeli za vzgojo v CP, so v glavnem namenjeni svoji eksistenci. Podobno oz. isto je s socialnimi službami, ko zatajijo v prvi vrsti, ko je potrebno KONKRETNO in TAKOJ ukrepat...pa iščejo enega grešnega kozla, nedolžnega... Verjamem, da bi želel le dobro, a s tvojimi predlogi "potihoma" podpiraš ta model, kateri je zatajil, zatajil, zatajil...
Glede povečanega nadzora s strani redarjev/policije, je le-to kratkoročno-mularija se poskrije za dva, tri dni, pol pa kot kuščarce spet na plano... mimogrede, če greš zvečer od Vrat Mud do Taverne, boš videl neolikano starino, katera ravnotako vozi po pločniku kontrasmer....še pred tednom dni sem videval stare koprčane,koprčanke, ko na Semedelski promenadi veselo vozakajo do Žusterne, kajpak, tudi nazaj...uni prometni znak bi lahko povečali, dali bi jih lahko na vsaka dva metra, vedno bi se našel kakšen "pametnjakovič", ki zavestno-pazi, napisal sem ZAVESTNO, krši CPP...temu ne pomaga nobena globa, ma nobena žlepa, vidiš da se ga nebi prijela nobena denarna kazen-šturlo je šturlo, brez ovinkarjenja. Vzgoja? Dej nehi no...
Glede Havbaparty...kaj lahko sistem naredi, da bi le-tega prepovedal? Nič. Edino, da se pred stadionom prične kasirati 24/24. Pol bi se Havbaparty preselil v Gažon (malo karikiram), pa spet bi imeli celo polemiko, kdo stoji za tem-valda spet Popovič kriv...dajte no...
Živimo v času, ko vrednot več ni. Niti v cestnem prometu. Vrednot pa izsilit s kaznovanjem, s kaznovanjem šturlota le za kratek čas prestrašiš-a ostal bo še naprej šturlo.
Ala koprčan, bodi pozdravljen, brez zamere.
@krneki |  18 .08. 2015 ob  14: 50
totalna vojna? wtf!?
koprčan |  18 .08. 2015 ob  14: 10
@ 5X5=25 brez filozofiranja | danes ob 11:36, ti brez težav še enkrat povem, če nisi razumel:

-prvi ukrep je povečati nadzor s strani redarjev in policije, potem pa:
- vzgoja, ki naj se začne doma od rane mladosti, nadaljuje v vrtcu, šoli in tako naprej,,
- malo več nadzora s strani staršev, ki kupujejo 25tice pol pa čez tri dni niti več ne vejo, kakšne barve skuter ima njihov otrok kaj šele, da bi vedeli ali je 25tica predelana,
- vzgoja o cestnem prometu v osnovni in srednji šoli,
- in vse kar so povedali ostali in sicer; registracija 25tic in posledično tudi zavarovanje, vozniški izpit ali po starem potrdilo o zanju CPP, povečat kazni v primeru kršenja cestno prometnih predpisov, v primeru predelav, pa ob visoki kazni še odvzem in uničenje 25tice in obvezno nošenje čelade do 18 leta!!! V primeru kršitve CPP se kazen izreče tudi staršem oz. zakonitim zastopnikom (če lahko ministrstvo za šolstvo predlaga denarno kazen zaradi "špricanja", nevem zakaj bi tukaj delali izjeme),
- UREJENA INFRASTRUKTURA (to bi lahko sodilo tudi pod začetek)

Verjetno sem kak ukrep še spustil, vseeno, pa bi bilo to v pravi smeri, po mojem mnenju! Pričakovat, da po teh ukrepih ne bi bilo več prekrškov, pa je utopija, saj imamo nebroj primerov, ko tisti, ki so napihali, potem ko ponovno opravijo vozniški izpit še naprej pijejo, jih je, pa verjetno manj kot pa če tega ukrepa nebi bilo.
A se ti zdi, da sem kaj filozofiral? A si zadovoljen?
1