POPOVIČ NA SREČANJU S KRAJANI MUZEJSKEGA TRGA: "Po zgraditvi garažne hiše bodo tukajšnje nepremičnine pridobile na vrednosti" (FOTO, VIDEO)

Koper

Sinoči v avli Pokrajinskega muzeja v Kopru na srečanju župana Borisa Popoviča s krajani Muzejskega trga in okoliških ulic in trgov ni bilo zaznati bojkota, h kateremu so bojda pozvali predstavniki stanovalcev vijoličnega bloka na Muzejskem trgu. Celo nasprotno, prisotni so z zanimanjem prisluhnili županovim besedam in načrtom ter razlagam projektantov o gradnji podzemne parkirne hiše s 468 parkirnimi mesti, so sporočili z Mestne občine Koper (MOK).

"Prosim, da se ne spuščamo na politični parket, kajti garažno hišo se bo delalo po volitvah in tudi končalo se jo bo daleč po njih," je na srečanju dejal koprski župan in dodal: "Sam ne bom vztrajal, a najhuje, kar se lahko zgodi, je, da sami sebi še enkrat preprečimo razvoj."

Kot so zapisali na MOK, je Boris Popovič prepričan, da bo po zgraditvi garažne hiše na Muzejskem trgu, po obnovi Tomosovega bloka na Nazorjevem trgu ter palače Totto ex Gavardo v Kidričevi ulici, ta predel Kopra postal "najbolj elitna cona", nepremičnine bodo pridobile na vrednosti, dostop za invalide je določen že z regulativo, s subvencioniranjem enega parkirnega mesta na stanovanje pa ne bo nihče nič izgubil. Nenazadnje, v središčih mest, kot to narekuje EU, v prihodnosti ne bo več mogoče parkirati.

"Tu sem zaradi vas in to se dela za vas. Drugače bi samo uredili parcelo in 'ciao'," je bilo na srečanju slišati župana. Ob tem je predsedniku nadzornega sveta stanovalcev na Muzejskem trgu 4 Dušanu Ropotarju pojasnil, da doslej še nihče ni prišel do njega, nihče od stanovalcev pa se ni niti zanimal, kako zadeve stojijo. Prav tako se ni strinjal z njegovimi trditvami, da bi zadostovala parkirna hiša s 150 parkirnimi boksi, zlasti, ker je v tem delu mesta izdanih 300 dovolilnic za parkiranje. Kot dodajajo na MOK, je prisotne v dvorani začudila Ropotarjeva izjava, da so stanovalci podpirali prejšnji projekt, ki je med drugim predvideval 50 parkirnih boksov več. Popovič se je zavzel za dialog in za sodelovanje s stanovalci.

"Trenutno stanje je najslabša verzija vseh verzij, ki so bile na tem območju," pa je bila prepričana Doris Božič, ki že vse življenje živi na Muzejskem trgu. "Garažna hiša je nujno potrebna, vzpostavite dialog, sedite s stanovalci, kajti to je zadnji čas, da se nekaj naredi in srčno si želim, da začnete čim prej z gradnjo," je dejala. "Pa pridite s parkirno hišo na Giardinet'," je v razpravi pozval Luka Juri in opozoril na to, da garažna hiša na Muzejskem trgu zadeva širši prostor, na njeno gradnjo pa komaj čakajo tudi številni trgovci, zlasti v Čevljarski ulici, ki se zavedajo, da je promet v trgovinah pogojen z dostopnostjo.

Koprski župan se je s predstavniki Muzejskega trga dogovoril za skorajšnje konstruktivno srečanje.

Deli novico:

alga |  13 .10. 2018 ob  07: 26
Celostna prometna ureditev je bila izdelana v letu 2017. Zanimivo branje, za tistega, ki ga zanima, ko napovedujejo, da bo staro mestno jedro brez avtomobilov. Ne vem kako je MOK to spregledala,...
park ali garaža |  11 .10. 2018 ob  16: 47
Sigurno bi bilo bolje videti vodnjake,jih mogoče tudi renovirati in usposobiti in urediti park. Garažne hiše morajo biti izven starega mestnega jedra. Že tako imamo hitro cesto med Semedelo in Koprom,ki onesnažuje zrak in zmanjšuje kvaliteto življenja,imamo luko... Garažno hišo na naredi za tržnico,kjer je že parkirišče.
jlz |  10 .10. 2018 ob  17: 59
no, verjetno bom brisan, pa vseeno. Pustimo župana za trenutek na miru. Vsi, ki navijate za podzemno garažo na Muzejskem trgu se niste nikoli (morda sem spregledal) vprašali, kaj bo s tistimi vodnjaki spodaj, kljub županovi floskuli, češ, kaj pa je to, to sta zgradila dva Bosanca pred sto leti in nima nobene kulturne vrednosti! Osebno sem v Bošadragi v nekem stanovanju dvignil itison in linolej - zagledal skale in slišal bučanje morja! Ste sigurni, da je varno graditi, da je tako potrebna taka garaža ali bi morda bilo bolje, da se uredi park in prikaže tiste vodnjake čiste vode, s katero so se oskrbovali prebivalci otoka Capris? Mi lahko poveste, kako parkirna mesta rešujejo v Piranu, Izoli - saj so ulice tam ožje kot v Kopru? Kaj morate imeti avto tik pred vrati? V centru Kopra, ko pa iz enega do drugega konca potrebujete pet minut? Za starejše in gibalno ovirane osebe že, a ostali ste samo eni razvajenci. Če samo pomislim, da se tudi iz Semedele v službo vozijo z avtomobili (je pa tudi res, da je tempo življenja danes precej drugačen in našponan), potem ni čudno, da hočemo imeti vse na dosegu roke.
ana |  10 .10. 2018 ob  16: 54
-1
Nujno je porebna garaza, upam da bo cimprej.
Samo se  |  10 .10. 2018 ob  15: 34
-1
In le petina obcanov naseda primorskim novicam.
jure |  10 .10. 2018 ob  14: 32
-8
Popovič je CAR
jaka |  10 .10. 2018 ob  14: 28
-6
isto so se pred leti pritoževali in bentili nad županom v ljubljani, ko so predstavili namero o izgradnji garažne hiše na Kongresnem trgu...pa poglejte danes...Župan, vas popdpiram, saj ste edini, ki imate vizijo in razmišljate vnaprej
tatjana |  10 .10. 2018 ob  14: 26
-3
a ni lepše, da ne govorim varnejše, če parkiramo avtomobile v garažno hišo? center mesta ne sme biti natrpan z avtomobili po ulicah in pločnikih.
silvo |  10 .10. 2018 ob  14: 21
-6
ni mi jasno, zakaj vsako stvar takoj spolitizirate!! Dejstvo je, da potrebujemo garažno hišo...ne glede na to, kater župan je ... Popovič se vsaj zavzema za to, da bi res kaj uredil.
Patrik P |  10 .10. 2018 ob  14: 20
-3
Garažna hiša pod Muzejskim trgom...ena najboljših idej. Pločevino v starem mestnem jedru je potrebno čimprej umakniti, saj bo tako mesto zadihalo. Še sedaj mi ni jasno zakaj prebivalci Muzejskega trga temu nasprotujejo.
Zakaj |  10 .10. 2018 ob  14: 00
so zrušili stavbo policijske uprave?
meni je nerodno |  10 .10. 2018 ob  13: 56

ali je samo meni nerodno in neprijetno, ko poslusam njegov monolog?
2 minuti in ze imam dovolj.
Adijo pamet
1