POPLAVE ODNESLE NAJMANJ DESET ŽIVLJENJ: "V pol ure padlo toliko padavin, kot prej v pol leta" (FOTO, VIDEO)

Svet

V dolini reke Aude na jugu Francije je zaradi obilnega deževja in poplav, ki so ponoči prizadele to območje, umrlo najmanj deset ljudi. Prvotno so poročali že o 13 mrtvih, a so pristojne oblasti nato številko znižale, hkrati pa niso objavile informacije o morebitnih poškodovanih in pogrešanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi poplav so zaprte šole in ceste, oblasti pa so pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov, poroča francoska televizija BFMTV. Približno tisoč prebivalcev mesta Pezens v dolini Aude so dopoldne preventivno evakuirali zaradi možnosti, da bi popustil jez na reki, je poročala AFP. Navodila za evakuacijo približno 1500 prebivalcev tega mesta, ki leži severozahodno od Carcassona, pa so preklicali, je dejal predstavnik civilne zaščite.

Francosko notranje ministrstvo je potrdilo, da je v le nekaj urah padlo toliko dežja, kot povprečno v treh mesecih. Tamkajšnji prefekt pa je dejal, da je včeraj zvečer na tem območju v pol ure padlo toliko padavin, kot prej v pol leta, poročajo agencije.

Televizijske slike kažejo ulice, ki so se ponoči spremenile v besne hudournike, ki so odplavile avtomobile.

V nekaterih občinah je bila voda visoka šest do sedem metrov.

Nenadne močne padavine so ponavljajoči se pojav ob francoski sredozemski obali, še posebej jeseni, ko se topli zrak meša z gorskim celinskim zrakom. Prejšnji teden so na francoski Azurni obali v bližini Saint-Tropeza nalivi in hudourniške poplave odnesli več avtomobilov in zahtevali dve življenji.

Deli novico: