POOSTREN NADZOR NA MEJI: "Želimo sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača"

Slovenija

Policija je danes začela poostren nadzor državne meje s Hrvaško, kamor je dodatno prerazporedila več kot 1000 policistov. V zadnjih dveh tednih namreč po besedah namestnika v. d. generalnega direktorja policije Jožeta Senice zaznavajo precejšnje povečanje števila migrantov na t. i. balkanski poti, posledično pa povečan pritisk na našo mejo.

Poostren nadzor, ki ga je odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner, bo potekal na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper, ki so najbolj obremenjene, in sicer vse do petka. Z njim želijo po besedah Senice migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporočiti, da se pot preko Slovenije ne izplača.

Po besedah Senice je policija za potrebe nadzora poleg rednih patrulj na mejo dodatno prerazporedila posebno policijsko enoto iz vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije. Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov.

Za namen drugačne obravnave migrantov je policija ustanovila tudi skupino posebej usposobljenih policistov, t. i. debriferjev. Ti skušajo v pogovorih z migranti dobiti čim več podatkov o poteh, ki jih uporabljajo, in o organizatorjih ilegalnih prehodov, kar nato policiji služi za analitične obdelave in nadaljnje kriminalistične preiskave, je dejal Senica v izjavi za javnost v Dolu pri Starem trgu ob Kolpi.

Pri nadzoru jim bo pomagala tudi vojska

Pri nadzoru bo policija po besedah Senice uporabila tudi vsa razpoložljiva tehnična sredstva, kot so videonadzorni centri, termovizijske kamere, kamere, ki zaznavajo gibanje, helikopterji in droni. Tako kot do zdaj jim bo pri nadzoru pomagala tudi vojska.

Zaradi sproščanja ukrepov ob popuščanju epidemije se je namreč po besedah namestnika v. d. generalnega direktorja predvsem v zadnjih 14 dneh na balkanski poti pojavilo večje število migrantov. Grčija je namreč ob začetku leta z otokov na celino premestila več tisoč migrantov, Srbija ter Bosna in Hercegovina pa sta v svojih nastanitvenih migrantskih centrih odpravili omejeno gibanje. "To je povzročilo dodaten pritisk migrantov in jih vzpodbudilo, da potujejo naprej proti Sloveniji," je dejal. Po podatkih policije je več kot 10.000 prebežnikov, ki želijo iz Srbije ter Bosne in Hercegovine potovati naprej.

Pritisk tako na hrvaško kot slovensko mejo se tako po besedah Senice v zadnjih dneh krepi. V zadnjih dveh tednih v Sloveniji tedensko ujamejo po več kot 220 migrantov, je dejal. Vedno več migrantom po besedah Senice tudi uspe priti v Italijo, kar kažejo povečane številke o prebežnikih, ki jih Italija vrne v Slovenijo.

Migranti so pri prehodih meje po besedah Senice sicer vedno bolj previdni. "Izbirajo območja, ki so težko dostopna, izogibajo se naseljenim območjem, večinoma potujejo ponoči in se izogibajo policiji," je pojansil.

Generalna policijska uprava je sicer danes postregla tudi z uradnimi podatki o številu nezakonitih prehodov meje v prvih petih mesecih letošnjega leta. Teh je bilo 3139, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 4426. Na policiji upad pripisujejo predvsem ostrejšim ukrepom na mejah v času epidemije, hkrati pa pričakujejo, da se bo število migrantov ob sproščanju ukrepov postopoma povečevalo. In tem želijo s poostrenim nadzorom sporočiti, da slovenska policija učinkovito varuje mejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija